Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Mobil och dator – vår tids svärd och sköld.

Ibland kan man faktiskt undra hur stor plats mobiltelefoner, datorer, apps, facebook och annat som kan kopplas till den socialmediala revolutionen, får ta? Och då menar jag i våra liv. Jag har vid något tillfälle kallat det socialporr och syftat på att vi på ett betraktande sätt deltar på ett avstånd, ungefär som porr.

http://www.svd.se/naringsliv/microsoft-koper-skype-for-drygt-50-miljarder_6153599.svd

http://www.dn.se/ekonomi/microsoft-koper-skype

http://www.dn.se/ekonomi/sa-mycket-tjanar-zennstrom-pa-skype-affaren

http://www.dn.se/ekonomi/teknik/skype-kan-bli-samre-i-iphone-och-android

För varje dag ser vi hur det sker en utveckling, nya nyheter och saker vi måste köpa för att hänga med – och saker vi måste göra på nätet.

Lite känns det ibland som en vardaglig hets, att hänga med. Och då jobbar jag ändå inom den digitala världen, sociala medier och bloggar själv. Det är hela tiden nya begrepp och för att förstå måste man nog snart skaffa en helt egen Akademiordlista enbart för den här världen. För hur är det för dem som inte är inne i det?

Missar de någonting?

Tror inte det.

Och samtidigt börjar det nästan bli som om mobiltelefoner och bärbara datorer är som svärd och sköld. Vid varje strid som vi ger oss in i tar vi med oss våra vapen – och ibland använder vi dem för att döda.

Digitalt.

Vi har bloggare som ” slåss ”, SMS som skickar elakheter och mejl som kan missförstås, mejl som har förklaringar eller information – och hela tiden har vi en realtidsuppkoppling. Den digitala Arenan blir bärare av våra kriser, vinster, misslyckanden, ” krig ” och ” slagsmål ”, och ord och bilder blir vapen som vi parerar eller ger dödliga stick med. Och samtidigt blir vår verklighet en del av dessa knapptryckningar.

På ett vis sitter vi med den där Harry Potters osynlighetsmantel och använder vårt svärd – vår mobil och vi vill visa oss från den sida som vi inte alltid kan visa i vardagslivet.

Det som också är intressant är att ordet har på ett vis fått mer makt igen. Ord har alltid varit viktiga men nu har ordets makt fått en ännu starkare innebörd. Man kan säga att ordet – digitalt – finns i var mans hand och bara är en tangenttryckning bort.

Så på så vis har svärdet blivit ännu starkare och skölden skyddar oss, när slagen blir för tunga eller vilda. Jag tror vi bara är i en fas av det jag kallar komrevolutionen och att vi människor kommer se en utveckling inom femtio år, som vi kanske enbart sett på film.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: