Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Skultuna, Västerås, Västmanland…. Universum

Visst är det fascinerande att leka med tanken, som är så omöjlig att förstå.

Jag menar universum.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/universum-inte-det-forsta_6142923.svd

När jag var liten hade jag ett slags mantra.

Skultuna, Västerås, Västmanland, Svealand, Sverige, Norden, Europa, Jorden, Solsystemet, Vintergatan och sist Universum.

Det stannade alltid vid universum.

Universum var det slutgiltiga. Och det oändliga. Miljarders miljarder stjärnor och fascinationen över, tänk om vi faktiskt inte är ensamma. Jag tror att sedan människan började bli en tänkande varelse har vi alla någon gång tittat mot natthimlen och funderat över taket av stjärnor som strör himlen. Tänk alla sagor och berättelser som kommit ur att någon tittat på Vintergatan.

Idag kan många barn missa upplevelsen av att vara omgiven av totalt mörker och spana upp mot himlen. Vi lever ju nästan alltid i ett upplyst samhälle – ja, i alla fall när det gäller elektricitet. I vintras en gång kom jag till handbollsträningen och av någon anledning var lamporna omkring helt släckta. Och ovanför oss fanns just den där bädden av stjärnor.

Helt fantastiskt. Vi tittade några minuter för att det var just så där häftigt.

Och livets uppkomst är någonting som blir till en slags myt, hur man vrider och vänder på det. Det finns så många betraktelser och liknelser du kan göra i Universums uppkomst. Artikeln jag läste handlade om att Universum återföds och dör.

Egentligen är det ganska logiskt, om man tänker på det.

Men tidsintervallet är så stort att vi inte kan förstå det. Vår lilla del, den lilla människan, i det verkligt stora sammanhanget. Ibland kan man faktiskt fundera på det. Vi bråkar, krigar, intrigerar och miljöförstör. Vi älskar, kramas, gråter och tycker om. Allt i vårt eget lilla universum. Och då glömmer vi titta ut och förstå vår egen litenhet.

Kanske vi ibland skulle fundera det när vi bråkar över religion och pengar, makt och girighet.

Jag tycker det låter logiskt med ett slag återfödande. Energi försvinner inte bara, den alstras igen. För mig är universum ett slags dynamo och vi förstår inte mycket av det, eftersom vi inte riktigt förstår så mycket av oss själva.

Annonser

3 comments on “Skultuna, Västerås, Västmanland…. Universum

 1. Jan Josefsson
  maj 6, 2011

  Universum liksom alla planeter föds om igen liksom människorna i samsara, det stora kretsloppet av återfödslar och dödar. Inget är beständigt och det är i Gräs, stenar, träd och djur samt inom oss själva som vi kan finna en gnutta av Buddha – men det är endast människan som har Tathagatagarbha som betyder Buddhanatur. Alla kan nå upplysningen! Människan är bara en manifestation av energi och ett knippe av känslor som saknar själ – fem skandhas!

 2. Miami
  maj 6, 2011

  Hej

  Intressant.
  Tycker din infallsvinkel är tillförande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: