Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

11 september – skyndade på övervakningssamhället

Som de flesta förstår pågår ett propagandakrig eller marknadsföring just nu, efter Usamas död. Någon sade till mig igår, femte dagen i följd. Femte dagen där det är krigsrubriker om dödsskjutningen.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/hemlig-teknik-i-attacken_6143079.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ljudband-med-bin-ladin-ska-slappas_6143597.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ingen-slump-att-usa-avslojar-terrorplan_6145197.svd

Vi diskuterade vikten av händelsen, i vilket perspektiv.

Det klart det är historiskt, höll nog de flesta med om.

Men sedan gick åsikter isär, om hur viktigt.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/al-qaida-bekraftar-bin-ladins-dod

http://www.expressen.se/nyheter/1.2427255/al-qaida-bekraftar-usama-bin-ladin-ar-dod

http://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-vill-granska-bin-ladins-dod

För mig är det en bit av vår nutidshistoria, som blivit en del av det övervakningssamhälle vi lever i idag. Terrorismen och polariseringen i religion och ideologi, har funnits tidigare i världshistorien. Den är inte ny.

11 september skyndade på det övervakningssamhälle som sakta men säkert vuxit fram efter andra världskriget. Det har egentligen smugit sig på i det kalla kriget, terrorbalans och ett krig som funnits under ytan – eftersom massförstörelsevapen har så stora konsekvenser.

Spionromanen – John Le Carré m.fl. – växte sig allt större och vi har haft en hjälte i James Bond. Kafka och Josef K, tillsammans med 1984 har blivit en del av vår vardag och vi har en superstat som egentligen inte bryr sig om hur den säkrar makten och den syn på demokrati den vill. Det handlar om pengar och en marknadsstyrd ekonomi, som bygger på människans girighet och egennytta.

Det vore rätt intressant att höra en historiker jämföra dagens USA med Romarriket. Jag får en känsla att han/hon skulle hitta väldigt många paralleller, det gör jag själv som lekman. Redan där fanns ett övervakningssamhälle och ett angiverisystem som var effektivt i maktens korridorer. Det fanns en stark ledarklass – precis som idag. Idag kan den kanske vara lite mer osynlig, då pengarna hittar osynliga vägar också och köper sig in makten. Men det är inte heller nytt.

Nej, för mig är det övervakningssamhället och hur vi ” accepterar ” den ständiga övervakningen som förvånar mig. Jag läste någonting om hur Usama Bin Ladin helt avstängt sig från omvärld och på så vis troligtvis klarat sig undan så länge. Ett telefonsamtal kan ha varit det som avslöjade honom.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2427018/han-lamnade-inte-huset-pa-fem-ar

Förstår ni vilken övervakningssamhälle vi lever i?

Och att vi accepterar det? Allt för säkerheten, för världsfreden, för…vad?

För mig är övervakningssamhället som vi accepterar egentligen oacceptabelt. Det kommer i längden skapa en osäker rättsstat, även om den kallas demokratisk. Den finns till viss del redan. Guantanamo och andra läger är bevis för det. Vi behöver inte gå längre än till den möjlighet som finns i svensk lag och titta på häktningsprocedurer, och som blivit kritiserat av FN som brott mot mänskliga rättigheter.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/protester-mot-dodandet-av-bin-ladin_6144389.svd

I det här växer även en privat sektor fram, som ska skydda oss från alla hot. Vi får betala för det, priset är högt för vår säkerhet. Den statliga övervakningen leds in till ett privat säkerhetsapparat, som kan kliva förbi det statliga och vara mer ” fri ” och samtidigt skyddas av lagar. Order 17 är en sådan, om ni vill kolla upp det.

Hur kan vi förändra det?

Jag tror själva övervakningen till slut kollapsar inifrån. Den kommer i sin egen absurditet till slut ge vika, för att dess överdrifter kommer överväga dess nytta. Tyvärr tror jag det kommer ta ett tag och vi kommer hamna i en situation där våra liv kommer övervakas hårt – och vi kommer acceptera det.

Allt för världsfreden, säkerheten, rädslan – rädslan för religionen, den andra människan och rent av nya ideologier. Det är synd, för vi människor är värda mer men vi litar ofta på makten och att de har rätt – och vi erkänner på det viset vår litenhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: