Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Första maj – finns det ett perfekt samhälle?

Första maj.

När jag var liten, kom jag ihåg bilen med högtalare som åkte omkring i Skultuna och skulle locka folk till Folkets park. Mamma och pappa var arbetare och för dem var första maj en manifestation – även om de själva inte deltog. Men den var viktig fick jag alltid höra.

Idag är första maj, ja, vad?

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/juholt-vill-mobilisera_6121289.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/s-forbereder-stort-reformpaket_6123915.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/krismarkt-rorelse_6128311.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/1-maj-premiar-for-juholt_6130269.svd

Det har glesnat i leden, känns inte som om det riktigt är samma fokus. Kan bero på att då fanns två tidningar och två tevekanaler, och det var lite mer vänstervind som vred mediautrymmet åt det hållet. Tänk om kampanjen om skolan som Aftonbladet driver skett då – då skulle man till och med kunnat tro att de faktiskt var på rätt spår. Jag har inte sett så mycket av det där upproret och då är jag runt på väldigt många skolor.

Och där kanske en del förklaringen finns varför första maj inte är en hit längre.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12958849.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12958691.ab

http://www.dn.se/nyheter/politik/har-talar-juholt

http://www.expressen.se/nyheter/1.2421024/s-vill-satsa-pa-sommarjobben

Media kan inte kontrolleras på samma vis längre.

Man pratar ibland om arbetaren fick bocka för godsägaren eller brukets patron och snällt be som sina pengar förr i tiden. Så var det kanske också lite med information för inte så länge sedan. Och beroende på vem som hade kontroll över information, var sanningen mer enkel.

Jag minns också Rapport, som standard hade en LO-skylt i sändning väldigt ofta på sjuttiotalet. Idag skulle vi nästan kalla det produktplacering. Media idag är inte lika lättstyrt och det finns så många kanaler. Dessutom har kampanjer flyttat in från gatan till dataskärmen. Idag kan du starta en kampanj på nätet och folk ansluter sig och så tycker man att man faktiskt gjort en bra gärning.

Men det blir inte synligt på gatan och man kan fråga hur mycket man egentligen påverkar.

Är människan därför mer bekväm idag?

Kanske. Den materiella standarden är väldigt hög i Sverige – man tar för givet att man har dator, mobil, teve, musikanläggningar. Det är standard. Du behöver inte jaga bekvämlighet, det är som om den kommer till dig. Ditt liv cirkulerar mer idag runt den tid du faktiskt har över än vad den någonsin gjort. Du har större chans att förverkliga dig själv – i musik, skrivande, träning och annat som kan intressera dig. Titta på alla matprogram, musik ( Idol ), bygga om ( bygglov ) och fitness ( Anna Skipper ).

Och där tror jag det finns några anledningar till att arbetarrörelsen tappar – för det finns ingen egentlig arbetarrörelse kvar. Vi har idag det som arbetarrörelsen slogs för på sextio och sjuttiotalet – i alla fall materiellt. Och där måste den rörelsen förändras, för att inte bli ett parti som talar en minoritetsröst. Ord som solidariet, upp till kamp, klassamhälle är förlegat slagträ.

Och samtidigt börjar vi få ett mer segregerat samhälle, sakta men säkert. Det är en tanke bakom det – tiggeri på gatan, utförsäkringar, barnfattigdom, skolor som blir gettoskolor. Det är en idé som nyliberlismen driver, även om det inte skulle våga säga det helt öppet. Men det är bara titta på Milton Friedmans ekonomiska idéer och Ayn Rands samhällstankar, som vill ha en polarisering i samhället. Katastrofer är av godo, det den ene förlorar vinner den andre. Det är ingen slump.

” Det ska löna sig att jobba ” kommer ju tillbaka som slogan och man sänker skatter.

Ja, men om du inte har jobb och hamnar snett, då hamnar du riktigt snett. Har du inte råd inom tio år att ha egna försäkringar, kommer troligtvis sjukvården ha samma system som tandvården har idag. Kom ihåg var du läste det. Det innebär ett samhälle där du faktiskt måste kliva på andra, där du hela tiden ska se till dig själv – för ska du överleva måste du självförverkliga dig själv och ha en tillräcklig bra lön.

För mig är kommunism, socialism lika illa som den rena nyliberalismen.

Bägge systemen påstår att de skapar någonting för alla men premierar starkt den som låter egennyttan styra sitt liv. Den makthungrige, den penningkåte blir vinnaren. De använder Hobbes tankar till det yttersta.

Finns det då ett perfekt system?

Nej, det tror jag inte men system som antingen är totalitära eller som motsats premierar egennytta, är inte system som tänker på alla i ett samhälle. Och om det finns ett samhälle som är ett slags utopia, är det väl ett samhälle där humism och medmänsklighet genomsyrar ideologi och handling, och där du både får utveckla dig själv och samtidigt tar hänsyn till alla människor unika förutsättningar. Då kan människor få bli det man själv drömmer om; för ett samhälle med drömmar är ett samhälle som blir ditt och mitt samhälle.

Annonser

2 comments on “Första maj – finns det ett perfekt samhälle?

 1. Roine
  maj 1, 2011

  Hörde 1 mden hemska 1maj talet. Han kunde bara ha sagt:
  -” allt ska bli bättre för alla, alla ska få mer osv.”
  klart alla partier vill att allt ska vara bra alltid!
  Men det intresanta var att det saknades ett enda HUR!
  Dvs ingen politik bara populism. Tyvärr har partiet kört den sagan för många gånger redan, folk vill ha svar på hur och varför. inte självklarheter. Tor han verkligen på att folk röstar bara för att han säger alla ska få det bättre? Tor han att medborgaren då tänker ” aha alla det är jag och jag ska få det bättre”

  • tioockendroppe
   maj 1, 2011

   Budskapet kanske är klassiskt socialdemokratisk och publikfriande – det är första maj. Själv är jag inte Socialdemokrat och nu har jag lyssnat till talet och måste säga att han var skicklig retorisk, även om han kom av sig några gånger. Det som var befriande, var att han hade humor. Sen kan man diskutera realtitet, men det kan man i all politik – men samtidigt handlar politik om drömmar och det återkom han till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: