Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

…en röst för andra

Visst är det intressant med urbefolkningar och hur de behandlas. Vi i Sverige är alltid snabba att korrigera andra länder och hur de behandlar sin urbefolkning. Indianer i Nord och Sydamerika, Aboriginer i Australien. Men när det gäller vår egen urbefolkning, Samer, kan det ibland bli förvånansvärt tyst.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/nu-avgors-samernas-framtid

http://www.dn.se/nyheter/sverige/en-enorm-bitterhet-hos-samerna

http://www.dn.se/nyheter/sverige/samer-vinner-renbetestvist

Såg att samer nu vunnit en rättstvist i HD om betesmarker.

Och för mig är det väl egentligen ganska självklart att de ska vinna.

Kolonisation är ju även en del av svensk historia, även om vi inte pratar i dem termerna. En urbefolkning har alltid haft mindre att säga till om. Läser en kommentar från en markägare, som säger att samerna har bättre lobbyister och advokater. För mig handlar det lite att pendeln slår tillbaka. Precis som många andra urbefolkningar har samer satts på undantag under många år. Min mamma kommer från gränsen Västerbotten/Norrbotten och när jag var liten hörde jag hur befolkningen pratade illa om samer och det fanns allt från ilska till hat. Samtidigt fanns en oerhörd respekt för deras kulturarv och att, de var ju ändå här först men…

I ett landskap som är så stort som Norra delarna av Sverige, och med så liten befolkning måste man kunna samsas. Samer är en del av Sveriges befolkning. Att titta tillbaka i historien kan ge en skrämmande bild av hur man mätt skallar, försökte rasdefiniera samer ( lappar ) och lagstiftning anpassats efter den ” vite ” mannen.

Därför blir kommentaren, att de har bättre advokater och lobbyister intressant. Det finns en historisk aspekt som många glömmer och det finns många år att ta igen, där samer förlorat rättigheter. Inte enbart när det gäller marktvister, utan även mänskligt. Skulle vi se till hur de mänskliga rättigheterna är uppbyggda och funderar över hur Sverige som stat behandlat Samer, är det ingen bra bild som framkommer.

Därför är det självklart att Samer är en del av Sverige. Och deras näringar, precis som en jordbrukare eller skogsbrukare, ska tas på fullaste allvar. Men för mig handlar det lika mycket om vilket sätt Sverige ser på sig själv som land. Först november 2010 erkändes Samer som ett folk i Sveriges grundlag. Det är ett halvår sedan. Det är faktiskt någonting att fundera över, när vi ibland försöker vara en röst för andra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: