Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Spegling av vårt samhälle

Jag tycker det är intressant att tiggeri diskuteras i välfärdssamhället Sverige.

Det är en bild som blivit mer och mer vanlig i en vanlig stadsmiljö, och kan kännas både obehaglig och även skapa medlidande. Tyvärr är den en del av de samhälle som växer fram, eftersom samhället idag handlar mer om självförverkligande än vi är en del av ett större nätverk av möten.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/en-medmansklighet-som-inte-ska-regleras_6109241.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tiggeriforbud-i-sala-stoppas_6117997.svd

För där någonstans finns det som vi glömmer bort.

http://www.svd.se/opinion/sortera-sopor-inte-manniskor_6112345.svd

Som medmänniska är jag ALLTID delaktig i möten, och vad jag säger och gör är alltid en spegling av det samhälle jag vill leva i. Jag är också en spegling av det samhälle jag lever i. Sala kommun ville förbjuda tiggeri men länsstyrelsen säger nej.

Ett ganska väntat beslut, eftersom den personliga integriteten skulle kränkas och det skulle vara svårt att veta var gränsdragningen går för humanism och utnyttjande. För där är den springande punkten, enligt mig.

Det måste finnas möjlighet att komma åt de ligor som faktiskt utnyttjar, stympar och lemlästar barn och även vuxna för att tjäna pengar. Filmen Slumdog Millionaire är en film som de flesta människor borde se.

Eller så kan vi bara läsa Charles Dickens böcker om Oliver Twist. Kanske vi har glömt bort och inte vill se, för det här handlar om människans lägsta form av egennytta, där vi utnyttjar och förnedrar våra medmänniskor.

Tiggeri i många av dess former är tyvärr organiserad och utnyttjar svaga och utsatta människor. Vad ska man göra?

Jag tycker det är bra att debatten kommer upp, för det handlar om att skapa en human värld som vi kan leva i. Jag tror inte att devisen bry dig om dig själv och skit i andra fungerar i längden. Det skapar ett samhälle där vi får större motsättningar och klyftor. Jag tror inte kapitalism i den form vi har idag är lösningen och absolut inte socialism/kommunism heller. Ayn Rand mot Marx. Askan eller elden.

Tiggeri är ett symptom på det samhälle vi skapar, just den där speglingen. Det är ett samhälle som nedmonterar psykvård, institutioner, statlig verksamhet och ersätter det med all form av entreprenad. Det är nog ett av de starkaste modeorden just nu – entreprenad. Allt är entreprenad – äldreomsorg, sjukvård, skola och krig ( företag som Blackwater ). Staten ska ha mindre inflytande ( och där undrar jag hur Jan Björklund tänker när skolan ska vara statlig, helt emot nyliberalismens idéer ).

Tiggeri är ett slags entreprenad, även om det kanske inte är det bästa och finaste av företagande. Men bakom ordets fasad, finns även det vi försöker gömma. Organiserat tiggande är entreprenad i dess lägsta form.

För mig handlar tiggeri om att se till att barn, unga och utsatta vuxna inte utnyttjas och rent av lemlästas. Jag tycker det är bra att diskussionen kommer upp, för det behövs. Både för de som är tiggare och utslagna i dagens samhälle och för de som kidnappas och utnyttjas som tiggare till stora ligor. Samhället måste skapa resurser för att motverka – om det är så att lagar ska tillämpas eller om vård och omsorg är en annan väg.

Ett humant, modernt samhälle måste ha möjlighet att ta hand sina medborgare.

Annonser

2 comments on “Spegling av vårt samhälle

 1. Olle
  april 26, 2011

  ”Tiggeri är ett symptom på det samhälle vi skapar, just den där speglingen. Det är ett samhälle som nedmonterar psykvård, institutioner, statlig verksamhet och ersätter det med all form av entreprenad.”

  Nu blandar du äpplen och päron. Tiggarna kommer i huvudsak från sydöstra europa och har således ingenting med vårat samhälle att göra – däremot med samhällena i bulgarien, rumänien etc. Men det är väl knappast något vi här i sverige kan göra något åt?

  Inte har vi heller något försörjningsansvar för utländska medborgare. Och det är väl logiskt, så länge vi inte har någon rätt att ta ut skatt i andra länder.

  För övrigt är det långt ifrån alla utländska tiggare som utnyttjas av människohandlare. Många organiserar egna gruppresor hit för att tjäna extra pengar under sommaren. Sedan åker de hånskrattande tillbaka och köper lyxvillor i sina hembyar för pengarna. Självklart går det ingen nöd på dem. Har man råd att resa tvärs över europa så säger det sig självt att man har så att man klarar sig i sitt hemland där det är billigare att leva.

  • tioockendroppe
   april 27, 2011

   Det finns många former av tiggeri – men det finns i stor utsträckning barn som utnyttjas för just det här. En medveten handel. Dessutom lever vi en global värld, där Sverige har ett lika stort ansvar som vilket annat land som helst – humanism och medmänsklighet kan inte stänga gränser för hur vi agerar eller hjälper.
   För ett förstå sammanhang kanske man måste blanda äpplen och päron och inte isolera olika skeenden i samhället som enskilda – det finns självklart ett sammanhang mellan olika saker som sker i ett samhälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: