Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Vår egen natur

Hur hittar vi ny energi?

Frågan är faktiskt relevant, viktig och aktuell i skuggan av kärnkraftolycka i Japan. Den säkra kärnkraften lever i skuggan av den olyckan och Tjernobyl, som skedde för 25 år sedan.  Vi lever även i skuggan av det miljöhot som växt fram de senaste trettio åren, där vi ökat medvetenheten runt vår gemensamma miljö.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/historiens-varsta-karnkraftsolycka

http://www.dn.se/nyheter/varlden/zonen–den-osynliga-dodens-land-1

http://www.dn.se/nyheter/sverige/dahl-vi-har-inte-lart-av-laxan-fran-tjernobyl

Vi lever också i en värld av enorm konsumtion, där varor köps och säljs i en allt större utsträckning och det tär på jordens resurser. Att vi skulle tänka som indianerna om Moder Jord, som aboriginer och naturfolk som inuiter finns inte i vår sinnevärld. På sin höjd kan vi nog se en dokumentär och tänka, att det där är den rätta vägen men sedan är vi där i återvinningscirkeln och gör det vi är bäst på, konsumerar.

Det har i högsta grad att göra med hur vi hittar ny energi.

Den stora energin går till företagen, inte hushållen. Jag såg någon uträkning vid Earth Hour, hur lite det egentligen påverkade att du och jag släckte lite lampor; allt i förhållande till företagen och den produktion som sker.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/beslut-om-fossilgas-stort-misstag_6113191.svd

Kärnkraften står idag för ca 6 procent att energin vi konsumerar. Fossila bränslen är fortfarande störst, närmare 80 procent. Och beroendet är starkt. Utan energi, ingen produktion, ingen konsumtion = försämrad världsekonomi.

I min amatörvärld handlar det lika mycket om vilja, som kunskap.

Vi människor är lata av naturen. Så länge vi har kvar det som är den enkla vägen – fossila bränslen – kommer vi använda det. Kostnaden spelar ingen roll, priset vi får betala är inte lika viktigt som det vi vinner – kortsiktigt. Högre levnadsstandard genom hög konsumtion. Det finns idag en konsumtionshets som hela tiden växer.

Hela ekonomin beror på just det, lever på konsumtionshetsen. Och vi lever också i en katastrofekonomitänkande ekonomi – och det tror jag är en del av orsaken till att vi är i den situation vi är.

Katastrofer som Fukushima är bra för världsekonomin, enligt vissa. Orkanen Katrina, kriget i Irak, upproren i Nordafrika. Allt det är bra för ekonomin och i vissa grupper ses det som enda sättet att skapa en demokrati. Ja, det är sant. Där ond död, egoism och egennytta fyller sin plats, växer demokratin. Vi ska ha en McDonaldsdemokrati, det är den sanna vägen.

Jag håller inte med, och den här bloggen är delvis en motreaktion på det. För just nu härskar självförverkligandets århundrade och där har vi också en stor orsak till konsumtionshets och i slutändan den energianvändning som går åt för att fylla våra yttre behov – som vi tror fyller våra inre.

Det är inte förrän vi inser att vi aldrig kommer kunna ersätta det vi konsumerar med det mest basala – våra vardagliga medmänskliga behov – kärlek, vänskap, empati – som vi också kan förstå att vi faktiskt ska ta hand om det som gör att vi kan överleva.

Vår egen natur.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: