Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Misstrogenhet skapar blint hat

Nya dokument från Wikileaks, den här gången om Guantanamo.

Dokument som kommer visa att USA har ägnat sig i åratal åt att fängsla politiska fångar och att priset för ” demokratin ” är högt. Att oskyldiga suttit fängslade, torterats och utan rättegång mötts av tystnad och förnedring.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/wikileaks-oskyldiga-holls-fangna-pa-guantanamo_6114759.svd

http://www.dn.se/nyheter/wikileaks/oskyldiga-holls-kvar-pa-guantanamo

Först vill jag säga att jag helt och hållet håller med Jan Guilliou om Julian Assange. Ett litet äckel utan principer, skriver han. För mig är Julian Assange lika fylld av hybris, som de han jagar. Han vill vara oåtkomlig och i hans värld finns det bara fiender – helt klart att den mannen har en världsbild som är paranoid.

Men med det sagt, alla avslöjanden som kan få världen att inse att hybris påverkar nästan alla människor med makt, är i grunden bra. Som exemplet Guantanamo. Som Bradley Manning, som idag är en politisk fånge i världens största demokrati.

För priset som demokratin betalar är högt.

http://blogg.aftonbladet.se/26609

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12931149.ab

En makt som växer sig alltför stark blir, skapar handlingar som inskränker mänskliga rättigheter. Det finns många exempel under de årtusenden människans historia skrivits. Idag är världen mer global men människans enkla negativa drifter – egennytta, makthunger – får konsekvenser som blir större, då vi inte längre pratar om ett furstendöme i Italien på 1400-talet och som motsäger sig att jorden inte är världens centrum.

Man kan önska att de andra drifterna – kärlek, medkänsla, empati – skulle kunna ta större plats. Men rädslan skapar tyvärr motsatsen, misstrogenhet skapar blint hat. Och det vet de som har makten.

De är fullkomligt medvetna om det och använder Hobbes teorier – de tillämpar dem till det yttersta och den vanliga människan sväljer betet. För det är också så, att om informationen också är vinklad och du inte är medveten om att du hela tiden möter en viss sanning, hur ska du då kunna förstå att du blir lurad. Det är bara ta serien om Kennedys, som inte ens får visas i amerikansk teve. Men man ska också vara medveten om den politik som vuxit fram från femtiotalet och framåt, och den motreaktion som blev synlig med McCarthy men som haft Ayn Rand och Milton Friedman som byggare.

Guantanamo ( och alla andra läger som finns i världen, som har samma syfte ), är i förlängningen enbart en del av vår historia. Nazisterna var de mest utstuderade men det finns många likheter när man tittar på vad makten i USA gör och hur Tyskland gjorde under andra världskriget. Och därför blir debatten inte särskilt stor i USA.

Och de som är allierade vågar inte kritisera. Som Sverige och Carl Bildt. Han är snabb när det gäller vissa länder – han visste nog inte riktigt vilket ben han skulle stå på i Libyen, eftersom Kaddaffi varit en mer nära allierade med USA än många förstår – men annars är han snabb när det gäller mänskliga rättigheter.

Här kommer han nog mest vara tyst eller rent av kritisera Wikileaks igen.

Och där finns en fara, att journalistiken och viss del av politiken, blir ett snällt lamm. I min värld skulle George Bush, Donald Rumsfeldt och flera andra ställas inför rätta. Likhet inför lagen gäller för alla. Men den finns inte, eftersom det är andra principer som gäller – framförallt pengar.

Det är en betydligt mer komplicerad mekanism, där du idag har krig på entreprenad, starka tankesmedjor och människor med pengar, som styr det som sker. Om Bush och co, skulle prata är det inte bara fasaden som skulle rämna utan ett helt system.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: