Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Tio ock en droppe af gyllne sken

Finns det liv i rymden?

http://www.expressen.se/nyheter/1.2356053/forskare-det-finns-liv-utanfor-var-planet

Ja, det klart det finns. Sen hur vi definierar liv kan diskuteras.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8671266.ab

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forskare-hittar-liv-i-stenar-fran-rymden

Vår fascination för liv i rymden hänger ihop med människans lust och vilja att upptäcka nytt. Vi talar ibland om mänskliga egenskaper. Om vi tittar på historien kan vi se hur vi över den period vi kan överblicka hela tiden gjort upptäcktsresor. Från Marco Polo ( ja ännu tidigare egentligen, tänk på Alexander den store ), Vespucci, Columbus och Darwin. Alla med olika mål och syfte men upptäckare på sitt vis.

För på ett vis är vi sällan nöjda med svaren vi hittar. Det finns alltid någonting mer att upptäcka. Därför vill vi upptäcka mer, som vad rymden kan ge. Avstånden är enorma och möjligheterna oändliga.

Jag läste någonstans att vi bör vara oroade om vi träffar på intelligent liv i rymden. Tror det var Stephen Hawking. Vi inbillar oss att de ska vara vänliga. Om de upptäcker oss och kan ta sig hit, har de antagligen kommit längre i sin utveckling än vi. Och tittar vi på oss människor vill vi inte ha konkurrens. Så fort vi erövrat har lokalbefolkning och urinnevånare dödats och näst intill utrotats.

Vi är otroligt aggressiva mot det som inte passar i vårt eget normsystem när det gäller kultur, religion, språk. Vad skulle vara skillnaden med liv från rymden? Och om vi skulle vara den överlägsna arten, hur skulle vi agera?

Intressant fråga tycker jag.

För vi vill ibland tro att vi alla är del av Gandhis, Mandelas eller Buddhas tankar men i oss alla bor en liten George Bush, Stalin eller Hitler. Vi vill försvara det som är vårt och värna det som tycker är rätt. Det är en del av den kultur vi växer upp i. Människans medvetande är oerhört lågt och det kommer ta lång tid innan vi har förstått vår sanna kapacitet. Det som Emerich Roth brukar säga;

Det finns bara en ras och det är människan. Det finns bara en religion och det är kärleken. När vi kommer dit och förstår hur sant det är, då kan vi se varandra ( och liv från yttre rymden ) med andra ögon.

Läs gärna min sci-fi/fantasy Tio ock en droppe af gyllne sken som ligger på min hemsida:

www.robertklavus.se

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on mars 7, 2011 by in Funderingar and tagged , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: