Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Du sköna nya värld

Du sköna nya värld, var det någon som skrev en gång. Med ett stort mått av ironi kan vi använda den meningen och fundera lite över vilken värld vi lever och som vi skapar. Man kan undra vad de gamla grekerna skulle tänkt.

http://www.dn.se/vart-internet/vart-internet—hem/snar-revolution-av-uppkopplade-prylar

För det finns många aspekter på vår sköna nya värld.

http://www.dn.se/vart-internet/vart-internet—hem/sensorer-i-marken-skvallrar-om-ledig-p-plats

Dels har vi den praktiska, som rent krasst handlar om ekonomi. Visst tar företagen fram olika produkter för att det ska underlätta men det handlar till sist om att göra vinster. Företag tar fram produkter för att vi ska konsumera. Visst, vi kan säkert styra vårt kylskåp, sätta på bastun eller aktivera larmet hemma – men alla vill ha en vinst.

Den andra delen är den mer etiska. Hur mycket övervakning ska vara tillåtet innan integriteten kränks? Det är en oerhört viktig fråga. Redan idag är vi övervakade i en utsträckning som vi inte tänker på – när jag använder dator, mobil, tar ut pengar, handlar med kortet.

http://www.dn.se/vart-internet/vart-internet—hem/sa-kartlaggs-vi-pa-natet

Om staten vill kan den kartlägga våra liv i detalj, nästan. Och där kommer etiken in – vem har rätt att kika in i vårt privata?

http://www.dn.se/vart-internet/vart-internet—hem/hemmet-ingen-trygg-zon

Det skapas lagar – FRA, Swift och annat – där myndigheter tar sig rätt att spana. Det motiveras med terroristhot eller organiserad brottslighet inte ska hota våra liv. Men, ett stort men, alla som värderar materialet är människor. Jag ser i mitt inre en bild som liknar Kafkas processen och vem som helst kan bli Josef K. För det avgörs av staten.

Som han som läckt till Wikileaks ( kanske ) och som nu suttit fängslad i åtta månader och som det verkar förnedras – av den största demokratin i världen. http://www.dn.se/nyheter/varlden/assange-misstankte-kallan-en-hjalte

Och samtidigt är man en röst som säger åt andra man inte får kränka mänskliga rättigheter, t.ex. Libyen.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/senaste-nytt-om-laget-i-libyen-4-3_5984051.svd

Helt klart är att det just nu sker det som kan liknas folkmord i Libyen och vi ska reagera – men – det blir att tala med kluven tunga och information får olika värde.

Lagar blir olika beroende på vem som tolkar och vem som använder den nya tekniken.

Det är en del av vår sköna nya värld.

Sedan har vi den rent filosofiska aspekten på den nya världen. Blir vi bättre människor, får vi högre livskvalité, vem är jag i allt det här? Det är ganska stora frågor att besvara och där tror jag inte det är någon större skillnad på den gamla greken och jag som svensk 2000-tals människa. Vissa saker är en del av den mentala utveckling vi alla går igenom och det avgörs inte av uppfinningar och ny teknik. Det är existensiella frågor som vi alltid letar svar på, även om förutsättningar förändras.

Ja, ack du nya sköna värld.

 

Annonser

2 comments on “Du sköna nya värld

 1. Drama Online
  mars 4, 2011

  ”Brave new world” av Aldous Huxley är en sci fi publicerad 1932. PÅ ytan tillfredställs alla behov men inget oliktänkande accepteras. I vissa detaljer träffade Huxley imponerande rätt, exempelvis i fråga om att sexualliv och fortplantning separerats. Den svenska titeln var ”Du sköna nya värld”.

  • tioockendroppe
   mars 5, 2011

   Det är alltid intressant med människor, i det här med en författare, som kan känna av stämningar, följa idéer och sedan t.ex. skriva om det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: