Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Medkänsla – en hink med mjölk

När jag är ute och möter människor i min vardag och då speciellt ungdomar och lärare, inser jag vilken enorm medkänsla de har för varandra och andra. Det klagas alldeles för mycket ibland på ungdomar – och har gjorts i alla tider. Man kan ta det påhittade citatet av filosofen Sokrates som ex.

 

Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare.

Det säger en hel del om bilden vi kan ha om ungdomar och våra fördomar och hur det går tillbaka genom alla tider. Men jag ser istället varje dag någonting annat som överväger och det är medkänsla.

De flesta visar faktiskt medkänsla med varandra.

Ordet medkänsla kan man dela och vända lite på – känsla med.  Att visa känsla med någon som du bryr dig om, är att ge dig själv chansen att må bra. Ibland pratas det om att vi människor i västvärlden mår dåligt och kanske beror det på det självuppfyllande liv som vi jagar. Speciellt efter kriget, där jaget blivit viktigare än någonting annat. Vi har livscoacher överallt som talar om för oss hur vi ska ta hand om vår kropp och själ och oftast fokuserar de på jaget.

På ett vis konsumerar vi upp oss själva i jakten på ett slags självförverkligande.

Och då glömmer vi grunden till varför vi kan må bra. Det handlar många gånger inte om oss själva utan hur vi ser på andra – den meningsfullhet vi ger oss själva, när vi möter en medmänniska.

Det kan vara över en kopp kaffe, en bit mat, under en resa, Vi har den möjligheten varje dag att vända oss utåt för att må bättre inåt.

För medkänsla kan endast komma i mötet med andra.

Det är som en filosof skrev – jag blir människa i mötet med andra människor.

Föds vi då med medkänsla?

Jag tror att det är som en hink du fyller med tankar, känslor och handlingar. För många år sedan hade jag en elev som ställde till det för sig, om och om igen. Jag träffade honom med hans pappa och efter en stund sade hans pappa:

Om du mjölkar en get och fyller hinken med mjölk, så har du så du klarar dig varje dag. Men om det är hål i hinken, kommer mjölken rinna ut.

Han menade att om pojken gör bra saker, så försvann de med alla tokigheter han ställde till med.

Och så är det lite med medkänslan och vad vi får med oss genom livet. Du försöker fylla den där hinken med goda handlingar, tankar och känslor men om du lika gärna gör uttag – du mobbar, säger elaka saker eller gör dumheter – har du till slut ingen mjölk kvar.

Det spelar ingen roll hur mycket du mjölkar.

För mig symboliserar mjölken den medkänsla vi kan få om vi öppnar våra sinnen. Jaget kan vi inte fylla med en snyggare kropp, med en karriär eller pengar – det kan endast fyllas om vi visar medkänsla med vår granne, arbetskamrat, vän eller familj.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: