Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Follow the money

Vi har under en period av några hundra år haft en ekonomisk förflyttning från Öst till Väst men den håller på att slå tillbaka igen. Historiskt sett har t.ex. Kina och Indien varit starka ekonomiska centra och kommer bli det igen.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-maste-hantera-att-kina-blir-starkare

Starkare än USA och Västeuropa.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/varlig-manniskorattskritik-mot-kina

Såg ett reportage om det här på teve igår också, från USA. Där vissa oroas över att biltillverkningen försvinner mer och mer åt öst – vilket inte är konstigt, eftersom marknaden är större där. Och så är det med mycket – där marknaden är starkast och det finns flest potentiella köpare, där kommer också det ekonomiska hjärtat att ligga.

Vi lever i en värld där globaliseringen är stark. Det innebär att där företagen ser störst vinster, där befinner sig tillverkningen. Men den riktiga makten kommer att ligga hos bankerna.

Såg en intervju med en av det högst uppsatta inom JP Morgan, där han kortsiktigt såg hur ekonomin återhämtar sig men i längden lever vi i en enorm skuldfälla. Att stater skuldsätter sig själva och skjuter ett ekonomiskt Harmageddon framför sig – mina egna ord.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/jp-morgan-jordbavningar-vantar_5877291.svd

För det kommer. Vi ser redan små skalv, om vi ska använda hans liknelser, i svagare europeiska ekonomier.

Kina och USA kommer att ha samarbeten och konflikter över tid, speciellt verbala.

Bägge två förstår ändå vikten av samarbete, för att stänga vissa ute innebär sämre ekonomisk tillväxt och det påverkar människors välvilja mot den som styr. Vi tittar ofta i plånboken för att värdera våra liv och den standard vi har. Det är bara titta vilken utveckling vi har haft från Lubbe Nordströms LortSverige till dagens standard. Att vi sedan har fastighetsägare som idag förslummar med flit, är en del av det nyliberala tänket, där man vill ha överklass och underklass och där styrande faktiskt tittar mellan fingrarna.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vi-bor-samre-an-djur-har_5877775.svd

Men om vi inte skulle ha en stark ekonomisk utveckling för det som blir medelklass i Sverige, skulle regeringen få svårt och det vet den om. Dock kommer snart pendeln att slå om, för den självcenterade egopolitik ( där de skapar en egoism bland människor och spelar ut grupper mot varandra )  som dagens regering för, kommer till slut att slå tillbaka på dem själva.

Men vi har gjort en resa som vissa andra länder gör just nu och kommer att göra inom de närmaste trettio åren. För det som vi har betraktat som U-länder en gång i tiden, vill ta igen  sitt bakvatten så snabbt som möjligt och där är bl.a. miljön en stor förlorare.

Kina är ett av dessa länder, som har haft en snabb utveckling de senaste trettio åren och fortfarande har mycket att ” ta igen ”. Deras marknad är enorm och behoven likaså när den ekonomiska utvecklingen fortsätter. Och där kommer det bli en ekonomisk maktkamp, eftersom amerikanska företag kommer känna sig utkonkurrerade eller vill in på en marknad de inte får tillgång till. Men bägge styrelseskicken förstår att den verbala ekonomiska kampen också är ett spel. Egentligen handlar det bara om en enda sak – follow the money.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: