Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Vinnare i självförverkligandes tidevarv?

Igår kom Reinfeldt med ett utspel om att skatterna ska sänkas och vi ska få mer kvar i plånboken. Låter väl gott, tänker nog de flesta. För vem vill inte ha mer att röra sig med. Men ju mer jag förstår av den mer extrema nyliberalismen, som är de nya moderaterna, blir jag faktiskt rädd för vilket samhälle vi är på väg in i.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2284252/reinfeldt-da-kan-skatten-sankas

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/reinfeldt-kanske-sankt-skatt-snart_5853827.svd

http://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-kanske-sankt-skatt-snart

Vi håller på att skapa ett mini-USA, där det istället för hälsoreformer, kommer få betala för sjukvård, tandvård ( vilket vi gör rejält idag ), och en hel del annat. Det betyder att vi till slut står med ett privat försäkringssystem, som är till för den som kan betala – och då får man betala rejält. Den som inte har inkomst hamnar på gatan och det är ju tanken bakom det här systemet – man vill ha fattig och rik.

Vinnare?

Ja, inte är det de som har det svårast i samhället.

Nu tänker ni, han är vänster – men nej, jag är inte vänster på minsta vis. Jag tänker istället på de människor som faktiskt inte kommer ha råd att betala för allt, för självklart kommer det inte vara en skala som ger mer till den som har mindre i plånboken. Det är så förbannat lätt att säga att människor är lata, bortskämda men det är en förenkling som är feg retorik. Det finns människor som gör så gott de kan men hamnar i fällor som systemet vi bygger upp just nu inte ger en chans. Försäkringskassans cyniska regelverk är ett stort exempel på vet.

Medelklassen växer sig starkare, vilket gör att Reinfeldt säkrar röster redan nu inför nästa val – för de flesta tittar ju efter plånboken. Vi lever just nu i självförverkligandets tidevarv, där vi jagar för att vinna mer av vår egen egoism – precis som Ayn Rand och Milton Friedman en gång önskade. De har lyckats sälja in sin vara bra. Att skapa segregation, den starkaste överlever och att katastrofer ( krig, orkaner, etc ) är livsnödvändiga för att ekonomin ska ta fart. Till det ett banksystem som lever på kredit och luftpengar.

Likadant är det i USA – det är medelklassen som röstar politiker till makten och de som har det sämre förlorar sin röst. Det är en klar strategi och rätt skrämmande – för det skapar en segregation och till slut motsättningar. Både fysiskt och verbalt. Titta på det som senast hände i USA med Gifford.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2284451/patricia-61-blev-hjalte-i-skottdramat

http://www.dn.se/nyheter/varlden/22-aringen-var-pa-vag-att-ladda-om

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/giffords-har-fatt-fler-hot-tidigare_5854071.svd

Titta på det som händer i olika förorter i större svenska städer idag.

Titta även på det som är Tea Party rörelsen i USA. Vi kommer snart ha en liknande rörelse i Sverige och då kommer retoriken hårdna ännu mer – och även våldet.

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/hatet-mot-demokratin

På något vis insåg många att den politiska retoriken var för hård i Sverige under Palmes och Bohmans tid och det blev lugnare en period efter mordet på Palme.

Idag har man glömt det.

Jag önskar att Reinfeldt vaknar upp ur sin bubbla och inser hur han faktiskt är med att skapa egoismens Sverige istället för humanismens Sverige. För det är viktigt för demokratin att skapa ett samhälle där varje människa och varje röst ska bli lyssnad till.

 

Annonser

2 comments on “Vinnare i självförverkligandes tidevarv?

 1. Rune Hemphälä
  januari 10, 2011

  Det du skriver stämmer men faktum är att Reinfeldt gör det väljarna vill. Jobbskatteavdraget och moderaternas retorik om arbete-bidrag öppnade en fördämning som förmodligen legat och pyrt hos svenskarna.

  En reaktion på 70-talets flower power kanske. Barnen (de som föddes på 70-talet) till 40-talisterna kände sig kanske svikna av föräldrar som tyckte Vietnam var viktigare än de själva.

  • tioockendroppe
   januari 10, 2011

   Intressant reflektion, det fanns ju ett slags kollektivt tänkande på sjuttiotalet och det klart det är en reaktion, det tror jag med. Sedan har vi ett systemtänkande – kommunism vs egoism – även om kommunismen är lika egoistisk i sitt praktiska upplägg som vilken kapitalism som helst. Men Ayn Rand t.ex. och hennes filosofi är sprungen ur den kommunisthets som växte sig som starkast under McCarthy-eran.
   Hon förespråkar även en nattväktarstat och ibland undrar jag om Reinfeldt fullt ut förstår konsekvensen av det – för mig blir det som Hobbes beskriver allas krig mot alla och i längden att samhälle som livnär sig på konflikter – konflikter föder ekonomin och det blir ett beroende för att skapa välstånd och en ond cirkel, som leder till att grupper ställs mot varandra och vi får en hatisk värld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: