Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Trollkarlen från Oz

Det bankrutta systemet visar sitt ansikte, igen.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/krisstod-till-irland_5709397.svd

http://www.dn.se/ekonomi/eu-ja-till-krisstod-for-irland-1.1212903

http://www.dn.se/ekonomi/irland-nara-att-begara-internationell-hjalp-1.1212717

http://www.expressen.se/nyheter/1.2222156/krisstod-till-irland

Den här gången är det Irland. Det har varit Island och några andra länder tidigare.

Jag kan förstå att människor undrar och det har även jag gjort, fram till jag läste boken Bankerna och skuldnätet.

Den förklarar en hel del. Vi lever egentligen i en värld utan pengar – eller money on demand ( precis som teve on demand ). Det handlar om vem som har hand om de stora falska krediterna som skrivs när någonting går åt helvete – som nu Irland.

Och det finns några som gnuggar händerna – de som kallas Bankirernas klubb.

Ett fåtal, väldigt rika och inflytelserika bankmän som sitter med en enorm makt, men som vi inte pratar om. Vi pratar om presidenter, riksbankschefer, federal reserve men den verkliga makten finns hos dessa fåtal – som ingen pratar om. I boken görs liknelser med häxorna i Trollkarlen från Oz. Hur de egentligen styr trollkarlen ( den amerikanske riksbankschefen ) att göra som de vill.

Dessa bankirer styr vår världsekonomi men jag läser ingenting om det i tidningar eller ser det på teve. Det är en enorm maktkoncentration på ett fåtal, osynliga män.

Hur kommer det sig sedan att den här krisen egentligen inte ger sig?

Det är egentligen väldigt enkelt.

Om du köper ett hus, måste du kunna betala räntan för att behålla det. Du kan inte belåna det hur många gånger som helst, för då skapar du till slut ett skuldberg som blir oöverstigligt. Men det ger ränta på ränta och vem tjänar på ränta? Jo, den som lånar ut pengar – bankerna.

För så fungerar världskekonomin idag – med ett ständigt låntagande och på det en slags ränta på ränta effekt – och om vi behöver lite mer pengar ” trycker ” vi nytt – det vill säga skapar krediter som till slut ska betalas tillbaka.

Låter det sunt?

Knappast.

Och tyvärr har det här blivit ett sätt att hantera ekonomin på, speciellt i dåliga tider. Det är som ett ekorrhjul där det spinner runt runt runt och det blir ingen ända på det.

Vad ska man göra åt det?

Boken har flera förslag bl.a. hur banksystemet måste reformeras men för mig är det egentligen lika enkelt som din privata ekonomi.

Lyxfällans killar får kliva in och säga:

– Dina utgifter får inte överstiga dina inkomster, det måste du fatta.

Du kan inte leva på kredit, lån, överkonsumtion privat – hur ska då ett land eller företag klara det? Du skjuter hela tiden framtiden framför dig och hoppas på ett mirakel som inte dyker upp.

Ekvationen går inte ihop, det förstår nog vem som helst. Och det skrämmande är – vi lever i ett bankrutt banksystem, som likt dominobrickor puttar på varandra. Om någonting stort händer kommer mycket rasa och snabbare än vi kan ana. De som vinner på det är de som lånar ut pengar och krediter och tacka fan för att de inte vill förlora på ett minskat skuldberg – men någonstans måste vi ändå bestämma oss för att leva på det matsäcken ger oss.

Annonser

2 comments on “Trollkarlen från Oz

 1. N S
  november 21, 2010

  Det handlar bara om ren maktbalans. I den globala ekonomin, är västvärldens politiker mer beroende av bankerna och de som äger och styr bankerna, än bankerna är beroende av politikerna.

  Banksystemen är inte alls bankrutta.

  DERAS ÄGARE HAR BARA SKICKLIGT UTNYTTJAT DE SITUATIONER POLITIKERNA SKAPAT, I FULL VETSKAP OM ATT POLITIKERNA ALDRIG KAN TILLÅTA BANKER ATT GÅ OMKULL. DÅ BLIR DET REVOLUTION BLAND VÄLJARNA OCH FOLKET.

  Världen kanske klarar sig hjälpligt utan politiker, men utan banker blir kraschen omedelbar och total. Och detta enkla faktum vet givetvis alla bankmän.

  Pengarna, dvs bankerna är smörjmedlet som hindrar vår civilisation att braka ihop totalt.

  Politiker är alltså bara ett nödvändigt ont för vår civilisations överlevnad. Utan banksystem (som ju ofta lånar ut pengar till politikernas lekstugor) kan vår civilisation över huvud taget inte överleva.

  Så ser MAKTEKVATIONERNA ut idag.

  • tioockendroppe
   november 22, 2010

   Nej, bankerna är inte bankrutta, det jag menar är att länder blir bankrutta. Om en privatperson skulle sköta sina finanser som många länder gör, skulle vi skrika högt att den håller på att tappa greppet.
   Och det kan oroa, eftersom många länder skulle behöva vara med i Lyxfällan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: