Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Sanningen bakom propagandan

Wikileaks kommer med ännu ett avslöjande.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/hemlig-order-lata-overgrepp-passera_5553331.svd

http://www.expressen.se/nyheter/1.2185302/tortyr-och-mord-fick-inte-utredas

Det är ett digert material som nyhetsbyråer världen över publicerar.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/wikileaks-fler-civila-an-soldater-doda-i-irak-1.1194585

Och visar hur brutalt kriget är, bl.a. för civilbefolkningen. Krigföring förändrades i och med andra världskriget, då civilbefolkning allt mer skadades eller dödades – och som en del av en psykologisk krigföring, att bryta ner motstånd.

Det är inte en slump eller olyckshändelse, det finns som en självklar del av kriget numer.

Att USA och dess allierade använt tortyr, är i sig ingen nyhet. Det är bara titta i Kubarkmanualen som togs i bruk på sextiotalet, som ett instrument för att utföra tortyr.

http://www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB27/01-01.htm

Jag läser att man troligtvis använt elchocker, vilket är en del av tortyrmetoden.

Det som inte beskrivs i nyhetsrapporteringen är vilken del de stora säkerhetsföretagen haft. Eftersom USA lagt ut krig på entrepenörskap, har firmor som Blackwater haft nästan oinskränkta möjligheter till krig.

En speciell lag – order 17 – har gett åtalsimmunitet för rena mord i krigets namn.

Så ibland kan jag fundera på vad det är den svenska regeringen egentligen backar upp, när de inte vågar kritisera USA och dess allierade – ja, numer är väl vi en av de allierade eftersom vi befinner oss i Afghanistan och krigar.

Vi själva skär ju ner på försvaret och snart ska jag gissa på att vi har egna Blackwaters, som vill ut och kriga och tjäna pengar. Krig genom entrepenörskap.

Är det det vi vill ha och stå för?

De här dokumenten ger oss ansikten på offer för kriget, som annars skulle varit anonyma. Kanske kan de tjäna som en påminnelse om vad vi egentligen sanktionerar genom att vara tysta och inte kritisera. För i ett krig finns många saker, och i det här kriget har vi haft en hel maskin som velat tjäna pengar. En krigsmaskin som dödar och förstör och en maskin som ska in med den västerländska kulturen och demokratin. Jag skriver just nu en berättelse som heter Landet där stjärnorna regnar. Jag skickar med två utdrag ur berättelsen, i det här inlägget. För kriget bakom rubrikerna, är det som vi inte vill läsa om men som döljer en sanning ibland som är svår att tro på.

Brian Brick berättade om en värld full av lögner och mörkläggning. De satt säkert två timmar och lyssnade.

– USA deltar för att rädda den fria världen, sade han och det där sneda leende kom tillbaka över hans ansikte. Ni har väl hört Bush prata? Vi krigar på olika fronter men framförallt i Irak och Afghanistan just nu. Visst, det är till viss del av ideologiska skäl tror jag men framförallt handlar det om pengar.

Vi är också på väg in i ett krig mot narkotikan, i Mexiko och vissa delar av Syd-Amerika.

Om du tar bort den reguljära militären och ersätter den med privata företag, vars enda

syfte är att kriga för att tjäna pengar, tror du att dem vill att krigen ska ta slut?

Företag som Blackwater, Double Canopy, Stardust, Codyland och andra sitter på kontrakt

som ger dem pengar för att kriga.

De som slåss i de företagen tjänar dessutom tre gånger så mycket  som en vanlig soldat – i

alla fall om du är amerikan eller västerlänning – , så det klart att många som är duktiga i

den reguljära armén söker sig  till de här företagen och de vill inte  heller förlora sin

inkomst.

De måste visa sig dugliga och effektiva, annars kommer ingen anlita dem och det får inte

heller vara för mycket negativ publicitet, för det skulle skada deras image. Blackwater

funderar på att byta namn på grund av allt mer negativ publicitet.

Sedan har de underleverantörer som de är delägare i som levererar vapen, reservdelar och

till slut har vi ett led med de som ska bygga upp det som förstörs av kriget.  Vet ni vad

Order 17 är?

Bägge nickade men han fortsatte ändå i sitt berättande.

– Order 17 är en lag som ger soldater inom dessa säkerhetsföretag åtalsimmunitet om de skulle göra ett fel, skjuta ihjäl någon. De krigar i ett annat land, mot en annan kultur och en del är riktiga vildhjärnor som skjuter först och frågar sen och alla applåderar deras säkerhetstänkande. Mycket av det som händer mörkas. Bara en bråkdel kommer fram till allmänheten eller media. Mycket hemligstämplas. Många gånger köper företagen sig fria genom att betala släktingar fem till tiotusen dollar, allt för att slippa uppmärksamhet. Det har hänt i Irak, det har hänt i Afghanistan och det kommer säkert hända i Mexiko eller andra länder där de här företagen opererar.

Det är vad en människa är värd. Helst mindre eller ingenting.

Men skulle någon få för sig att ta det vidare till domstol, har de som utfört våldet

immunitet och många gånger får myndigheter inte ens reda på namnet på den som utfört

handlingen. Mordet, avrättningen. Och därför blir det inte ens en utredning.

Krig har alltid vinnare och förlorare, tänkte Agnes. Hon såg ibland ytan men hon hade även mött sönderknarkade veteraner och framförallt hade hon mött männen med makt, genom sitt yrke. Många av dessa levde i en slags hybris över sin mission.

Brian Brick vred upp datorn och fram kom ett dokument eller väldigt många.

– Här är underrättelserapporter från Irak och Afghanistan, gjort av olika säkerhetstjänster. Det är CIA, DEA och den militärens egen underrättelsetjänst bland annat. Det här är sanningen om kriget mot terrorismen och framförallt om krigets vardag. Den du inte läser i tidningen eller får se på teve.

—————————————————————-

Han tänkte vidare på det när han fortsatte resan mot Trosa.

För när han googlat vidare från SSC:s hemsida hade han kommit till Double Canopy, ett amerikanskt säkerhetsföretag. Det ledde sen till en artikel om privata aktörer – legosoldater – som slåss i länder som Irak, Afghanistan och andra krigshärdar.

Double Canopy var SSC:s partner stod det. De visade stolt upp sitt träningsläger, rekryteringssidor och insatser de deltagit i.

För en säkrare värld i fred, för en värld där du kan känna dig trygg.

Välj Double Canopy.

Succesfull Security – in your life!

You are a priority – feel safe!

Några av deras slogans ramlade ner i hans minne.

Det var helt enkelt legosoldater insåg Jacob Sander och som skyddades av tillfälliga lagar.

Lagar som gjorde att deras personal inte kunde åtalas för mord när de opererade utomlands.

De producerade även egna vapen, som de försökte sälja till stater eller enskilda. Double Canopys två stora camps låg i Virginia och massor med bilder och filmer visade upp anläggningarna.

Jacob Sanders tankar fortsatte snurra.

Nedmonterade den svenska försvarsmakten och skulle sedan privata entreprenörer ta över?

Han hade svårt att se hur det skulle hända här. Sverige var neutralt.

Men han kände samtidigt att det fanns en möjlighet efter alla skriverier om att ta bort värnplikten.

För på något vis dök de senaste årens nyheter upp, om nedlagda förband, förslag på en mer fast armé, slopad värnplikt. Vi skickade numer soldater in i krig, som stridande. I huvudet dök det även upp en väns försök att prata med honom för något år sedan, där vännen gått en ledarkurs som delvis utformats av militären och ett privat företag, och där han sedan ville jobba ihop med Jacob Sander eftersom han var beteendevetare.

Att sälja teambuilding till vanliga företag utifrån ett säkerhetstänk.

Att världen ständigt var i förändring och ditt skydd behövde alltid uppdateras från inkräktare. Han tackade nej, det hade känts rasistiskt eftersom hotet inte gick att definiera dvs att det var någonting som kom utifrån och det var invandrare man underförstått menade.

Att det fanns skillnader hur ” vi ” tolkade lagar i förhållande till andra. Som om det var en del av ett korståg som gick över världen och där Gud alltid stod på någons sida.

Och han kopplade det till att trots allt hade SSC deltagit som observatör vid åtminstone en övning med den svenska militären. Allt enligt den där artikeln.

En annan sak som han känt avsky för var den rena kapitalistiska syn som människor död och lidande skapade – att ett krig var profit. Det var ingenting nytt men att det var satt så i system hade nästan chockat honom. Krig hade alltid varit bra för företag inom krigsindustrin och deras underleverantörer.

Men i och med kriget i Irak kändes det som om det fanns en klart mer medveten plan, att död i egoismens namn gav miljarder även till andra branscher som inte tidigare kunnat tjäna lika stora pengar på kriget.

Kriget skapade en skuld som skulle bli svår att betala tillbaka. Det måste finnas de som tjänar på att låna ut pengar, banker tänkte han och funderade på hur de kunde vara säkra på att få tillbaka pengarna.

För i krigets sold växte även privata biståndsföretag fram, som sedan köptes in av den irakiska staten för att hjälpa till vid humanitära insatser. De vann kontrakten för att vårda och bygga upp. Insatser som tidigare gått till ideella aktörer.

Så först dödade och skadade amerikanska soldater och privata säkerhetsföretag irakier, och fick motreaktioner i form av bombningar och självmordsdåd och då var landet de invaderat tvunget att köpa humanitär hjälp av de som ” hjälpte ” dem att befrias från Ondskan – de som befriat dem från diktatur.

Företag som stod för sjukvård och att bygga nya bostäder.

Systemet var sjukt, tänkte Jacob Sander.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: