Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Etikmarknadsstyrd ekonomi – framtidens system

Att komma åt människohandel, trafficking, är mer åt att komma åt en pudels kärna som ingen vill röra vid. Och det handlar om klasskillnader, utslagning och segregation som ingen egentligen vill förändra – för då skulle vi inte kunna ha ett samhälle som drivs av egennytta.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/var-tids-slavhandel-maste-bekampas_5525293.svd

För ärligt, jag ser inte att det finns en politisk vilja att vilja förändra de klyftor som faktiskt finns – det är snarare så att dessa klyftor bejakas, som en del av den fria marknadens krafter.

Och det ligger helt i linje med Ayn Rands och Milton Friedmans idéer om att det är egoism som är den sanna vägen till demokrati; idéer som anammats av från sjuttiotalet och framåt i västvärlden. Den s.k. nyliberalismen är en del av det idésystem som skapar den starkaste överlevnad i förhållande till den svagaste och genom att skapa en sådan marknad, uppstår andra effekter.

Trafficking är en.

Nu är inte människohandel någonting nytt.

Det har förekommit genom alla tider. Men det systematiskt utnyttjandet genom globaliseringen sker i en ökande takt och det skapar klyftor i den världsordning vi har. Jag ser flera förslag som Malmström vill genomdriva men i det finns en aspekt som hon inte tar upp – de underliggande etniska, kulturella skillnader som gör att lagar blir verkningslösa.

För även om vi ska ha en likhet inför lagen, finns det vissa som blundar om det finns grupper som inte har samma värde i dessas ögon.

Ta greker och albaner – än mer kosovoalbaner. Många greker föraktar albaner. Inom Europa finns många sådan konflikter och då är det svårt att reglera med lagar det du bör göra.

Sedan finns det laglig människohandel. I Dubai t.ex. finns det arbetare som har slavlön och kommer från Sydostasien, arbetar med enkla arbeten under vidriga förhållanden eller mot låg betalning i hem där t.ex. européer bor och jobbar.

Och det är fullkomligt lagligt.

Jag tycker det är bra att Malmström försöker men det finns det som ligger under ytan, som är lika viktigt att komma åt. Genom lagstiftning, ja, men det handlar lika mycket om värderingar som ärvts ner i generationer.

Hur slåss vi mot det?

För vi kan inte heller ge upp. Det är en kamp om anständighet, om mänskliga rättigheter, om människovärde. Och där har marknadsekonomin och den syn vi har på den en viktig bit. För med den syn som härskat snart i fyrtio år, blir det rent krasst egoismens ansikte som vinner och de svagaste som förlorar. Hobbes hade helt rätt.

Vi måste istället spilla över en del, eller ganska mycket av det överflöd som finns – på ett bra, balanserat sätt för att någonstans skapa en mer jämlik, balanserad värld. Inte ett kommunistiskt proletariatistiskt tänkande ( för det är ett misslyckat experiment ) men i de marknadskrafter som finns, måste en annan syn på ekonomi in och i det en annan samhällssyn.

Jag tror på en etikmarknadsstyrd ekonomi, som maximerar mer välstånd till fler och minskar klyftor som ger ondska mindre spelutrymme. Det handlar om ansvar och någonstans måste vi hitta den vägen.

För vi lever i en värld där krediten till slut inte räcker till och vi närmar oss en krasch eftersom pengar egentligen är luft som inte kan andas hur länge som helst, i ett banksystem som hela tiden lurar oss att tro att pengar är oändliga och aldrig tar slut.

För så är det inte.

Någonstans kommer luften och syret att ta slut, och då står vi ännu mer inför ett vägval och risken är stor då, att vi tyvärr får ännu mer egennytta och egoism. Men jag hoppas på motsatsen, för innerst finns en större godhet hos människan än vi kan tro och den kommer till slut att vinna – inte i morgon kanske, men i längden när vårt medvetande förstår bättre.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: