Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Elektroniska mänskliga rättigheter

Varför ens bli förvånad att Facebook läcker uppgifter?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7975944.ab

http://www.expressen.se/prylar/1.2178913/facebook-lacker-dina-uppgifter

Tyvärr finns det en naiv tro att samhället vi lever inte registrerar oss. Glöm det. Vi lever i början av elektroniskt övervakningssamhälle som enbart är i sin linda. Människan är egentligen två saker i övervakningssamhället – en mjölkko och en fiende.

http://www.svd.se/naringsliv/it/facebook-lacker-data-om-anvandarna_5527991.svd

Facebook är en kommersiell sajt – även om vi inte betalar – än.

Men om du skapar ett beroende kan du till slut skapa saker som du önskar du vill ha – och till slut saker du måste ha.

Strategiskt är det självklart att de som styr en sajt som Facebook inte sitter och tänker att va snälla vi är som låter folk kunna lägga till varandra som vänner och lätt kan få tag i varandra.

Nej, de vill tjäna pengar och i det ligger en slags kontroll.

Och när någonting går bra, vill andra ha en del av kakan – det skapas en ömsesidig förståelse, som man i bästa fall kan uttrycka det.

När jag pratar om sådana här saker med människor, finns ett hopp om att det inte är sant. För mig handlar det hela tiden om att den enskildes säkerhet ska gå före stat och företag – precis som mänskliga rättigheter ska respekteras. Och någonstans där är den springande punkten.

I det elektroniska övervakningssamhället som växer fram glömmer vi bort de mänskliga rättigheter som vi faktiskt har rätt till.

Några ex.

 

Var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring utan åtskillnad av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt.

Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens.

Hur man sedan kan tolka godtyckligt ingripande, rätt att läsa material eller bilder, det vi lägger ut och sedan säga att det är allmänt, kan man fundera på. Vi har olika lagar som ger rätt till staten att agera – och det finns ordet godtyckligt.

För det är samtidigt så att de flesta människor på den här planeten varken har uppsåt eller tanke på omstörtande verksamhet, men som ändå övervakas automatiskt varje dag. Ibland funderar jag på hur det går ihop med de mänskliga rättigheterna.

Och därför kan jag inte förvånas över Facebook. Facebook är just nu den ” hetaste ” sociala sajten men det kommer att förändras och samma problem uppstår igen.

Som jag ser det måste en del av dessa mänskliga rättigheter ses över och förändras, och bli mycket tydligare för att vi ska skapa ett tryggare samhälle för vanliga medborgare på nätet.

Och sedan måste de omarbetas var tionde år.

Det måste skapas en internationell överenskommelse, till och med en lag, som reglerar det elektroniska samhället. Och då utifrån individens rätt och absolut inte stat eller företag. En elektronisk mänskliga rättigheter.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: