Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Inte idag men kanske i morgon

Har lite slött följt med i räddningen av gruvarbetare i Chile. Har slötittat till lite när det försvunnit förbi när man sett det på nyheter eller snabbt läst i tidningar.

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/bevakningen-av-gruvolyckan-i-chile-ar-ett-sanslost-mediejippo-1.1188803

Men eftersom jag hört de senaste dagarna om folks intresse runt det här – mött människor som diskuterar det här, som följer det på teve eller på dator – kan man funderar på, varför?

Egentligen är jag inte förvånad.

För det är ett slags Robinsson på riktigt.

Här kan vi följa människor som på riktigt har blivit strandsatta – fast då i en gruva. Det är en slags kamp för överlevnad, vi vet inte riktigt hur det går men vi kan följa dramat i bilder, kommentarer, karaktärsbeskrivningar ( som i vissa fall är mindre smickrande ). http://www.expressen.se/nyheter/1.2174013/sanningen-om-yonnis-aktenskap

Och vi människor får ett sug i magen, för det där är någonting som faktiskt kan hända oss själva. Varför har serien LOST så många tittare och följare, tror ni?

Det finns en fascination i tanken av människa mot elementen och vem som är den starkaste, svagaste och andra roller vi tar – roller vi även tar i ett vanligt arbetsliv. Men där finns strukturer som tvingar oss att ” sköta oss ” men under ytan kan det finnas intriger, att man tar för sig, hjälper någon.

Det är inte så olikt det som händer när man hamnar i en extrem situation.

Titta bara på Flugornas herre av Golding.

Och jag går faktiskt bara och väntar på det första programmet som gör en Robinsson, fast mer på riktigt. För det tror jag kommer, vi tänjer våra gränser hela tiden för vad som är tillåtet. Det kommer att komma program där riktig överlevnad blir teve – på nätet eller i vanlig teve.

När jag var liten var bröderna Cartwright våldsamt och jag fick inte titta. Idag ser du råare våld i serier på bästa barntid och vi diskuterar inte det ens.

Men som tur var är vi inte där än, för vi är inte riktigt redo för riktig död, svält, anarki, misshandel som visas live inför våra ögon och där bolag sedan kommer skylla ifrån sig att det är deltagare själva som har valt. Tror du mig inte?

Vänta och se, det är inte idag men kanske i morgon.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on oktober 14, 2010 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: