Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Förändra vår livsstil

För några år sedan läste jag boken sex grader och insåg verkligen hur mycket människan redan har och kommer att förstöra sitt eget liv – den miljö hon faktiskt är beroende av för att överleva.

Ibland har jag sedan dess följt debatten om miljö och speciellt förvånas jag över politiker som inte kan ta de rätta besluten. För det är som jag skrev en gång, det är All about the money.

Och nu byter en av de största klimatskeptikerna sida.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2117587/global-uppvarmning-ar-det-storsta-hotet

Han har insett allvaret. För det är allvar. Som människor kan vi inte se längre än tre generationer – varken framåt eller bakåt. Vi har en hjärna som kan skapa fantasi. Men fantasin räcker ändå inte längre än till det vi kan överblicka.

Och det är det som är ett problem. Vi kan inte föreställa oss en värld som inte liknar den vi lever i. För när vi pratar om förändringar i miljö kan du inte se det från en dag till en annan och då kan vissa säga – men det är inte så farligt.

Eller som den amerikanske senator som sade:

” Men vill vi inte alla ha det lite varmare? ”

Värme är en sak – klimatförändring är en annan.

Vissa hävdar att det är cykler som kommer och går. Ja, det visar också jordens historia. Men, ett stort men… hur kan någon tro att ett antal miljarder människor ( som dessutom konstant växer ), i sin iver att ha den senaste teknologin, inte påverkar miljön och klimatet?

Det är ju självklart och ännu mer självklart blir det när utvecklingsländer vill ha samma bekvämlighet som västvärlden. Människan söker ju hela tiden efter det som är bäst för henne som individ. Och då tänker vi inte konsekvenser.

Och därför tycker jag det är skönt att Björn Lomberg inser vikten av att vi måste förändra vår livsstil. Han och förhoppningsvis många andra. Jag tänkte skriva med tiden – men den tiden krymper.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: