Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Trovärdighet?

Vilken undersökning kan man lita på?

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/rodgrona-storst-hos-scb-1.1119389

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/alliansen-backar-i-valundersokning_4844481.svd

http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/matningen-ger-oss-rag-i-ryggen_4846569.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/de-rodgrona-storst-hos-scb_4843483.svd

Nu kom ännu en undersökning, den här gången SCB. Nu är det rödgrön ledning, efter ha varit knockade mer eller mindre för en vecka sedan.

Det lustiga är att ingen ifrågasätter de stora svängningarna utan det är mer en axelryckning. För mig är det lite knepigt, för det är ändå en opinion dessa mätföretag leker med. Jag vet att man kan kolla lite på frågeställningar, vem som beställt undersökning men några av dessa måste ändå börja ifrågasätta sina egna metoder, utifrån vad resultat sedan blir. Men politikerna verkar nöjda, oavsett resultat, med dessa undersökningar.

Det är ju politiskt slagträ, lite puff framåt eller bakåt.

Vad säger man om resultatet då?

Det blir lite som ett jaha.

För mig avgörs det valdagen, där många lägger sina röster. Statistiskt är det så att väldigt många bestämmer sig sista veckan innan. Visst, de kanske ligger i ett spektra från ljust blått till rosa ( och lite grönt ) och där hamnar de till slut. Du har de trogna som inte sviker lite mer rött och lite mer blått. Jag tror många nu har annat i sina huvuden än val. Men det här är som Coca-Colareklam, vem kan locka mest med en glassig förpackning och släcka törsten med enklast möjliga lösningar.

Det gäller att synas, annars finns du inte.

Men jag är fascinerad över retoriken eller ibland bristen på den. Nu börjar de mindre partierna i alliansen ta sig lite ton, får se om det kan få lite mer respons – de minskar i den här mätningen. Även om Maud har lite svårt med matematiken, får hon i alla fall rubriker. Men det som känns är att dessa partier blir så små i samarbetet, att jag skulle internt diskutera om det är värt det.

För ibland känns det som om dessa partier hamnar i skuggan av personutspel av Fredrik och Mona. Och där tror jag den avgörande skillnaden ligger även om svenska politiker och partier inte riktigt förstått det än. I det mediala landskapet är person viktigare ibland än budskap.

Vi lever i en värld där ytan många gånger är viktigare än innehållet. Sorgligt men sant.

Men som sagt, det är en av många undersökningar – lite för många till och med. Och trovärdigheten kan faktiskt börja ifrågasättas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: