Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

…uppstod inte igår och dör inte i morgon

Jag har nu följt rapporteringen av Ship to Gaza över en vecka, läst intervjuer, kollat av bloggar och tidningar och följt rapportering via tevekanaler. För mig fanns en känsla av att leta till eftertanke, och lite grunnande.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/israel-hamnar-i-en-ond-cirkel_4838385.svd

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/efter-ship-to-gaza-ar-det-nytt-lage-for-israel_4838491.svd

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-finns-ingen-skyldighet-att-kritisera-israel_4838383.svd

Och jag slås av några saker.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/hjalpsandningen-har-inte-natt-gaza-1.1118637

Av infektionen när det gäller judar, antisemitism och kollektivism – ett slags skuldberg som inte försvinner i västvärlden. Vi ska lära av historien och försöka komma bort från ideologier som utser grupper till förlorare och som de spyr sitt hat över, det är självklart. Men här klumpas mycket ihop till en enda röra, i debatter och uttalanden. Det är faktiskt inte så jäkla lätt att hålla isär alla begrepp för en lekman, referenser ur historien och ideologiska/vinklade inlägg för sin sak. För sanningar har alltid många sidor.

Istället för att prata om en stats agerande här och nu, skapas bilder av en historia som är fylld av misstro och skikt av fördomar från flera sidor – vänster till höger, kristen till jude till muslim. Det är nästan så att humanismen, tanken bakom Ship to Gaza, glöms bort eller i alla fall bleknar. Visst, det finns även en politisk tanke ( provokation ) i just Ship to Gaza men det är även ett sätt att lyfta en mänsklig fråga. Hur får vi behandla våra medmänniskor?

För sakfrågan förflyttas också lite när attacken sker, får en stat agera hur den vill för att försvara sig i preventivt syfte?

I det här fallet Israel.

Det fanns självklart ett avskräckande syfte i det Israel gjorde och gör. Ingenting kan få mig att tro att det var en slump. Men självklart är det övervåld som använts och som nu målat in Israel i ett hörn.

De litar alltid på sin starka allierade USA men jag tror att gränsen för USA närmar sig ett slut – i alla fall för den regim som sitter. Det klart att mord, oavsett vem som än beordrar, ska fördömas och straffas. Men vi ser andra stater som kommer undan med liknande händelser och där måste det finnas en likhet inför lagen. Och där har vi ett dilemma, ska vi döma i det här fallet måste vi även döma t.ex. USA:s agerande på olika fält i världen, Rysslands agerande i provinser de anser vara sina skyddsområden. Och där är internationell rätt alldeles för svag får jag en känsla av.

Det andra är propagandan. Det är självklart att propaganda är ett vapen från bägge sidor eller ska jag säga många sidor i det här fallet. Den som når ut bäst och kan skapa sin bild, vinner första slaget. Men i det här fallet tror jag inte det är så enkelt att vinna första slaget ( läste en tidning som skrev att det gäller att nå ut med sin bild först, det är den som gäller och blir sanning ). För det här är inte det första slaget och inte det sista.

Här handlar det om någonting mer långsiktigt, konflikten uppstod inte igår och dör inte i morgon. Och därför är propagandan någonting som kan slå tillbaka på en själv, när historien ändå avslöjar sig själv. För till slut sipprar sanningen ut, korn för korn och det är det som blir eftermälet. Oavsett sida.

Och det visar att orden som Emerich Roth brukar använda ibland är långt borta ( men vi måste fortsätta tro och kämpa för dem, för att skapa en bättre värld):

” Det finns bara en ras och det är människan. Det finns bara en religion och det är kärleken. ”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: