Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Men OM…

Oljekatastrofen utanför USA:s kust verkar bli en följetong.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/obama-pa-plats-i-louisiana-1.1113646

http://www.dn.se/nyheter/varlden/forsok-tata-oljelackan-misslyckades-1.1113970

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/forsok-tata-oljelackan-misslyckades_4788147.svd

Och det som förvånar mig lite är den brist på beredskap som finns, för en olycka av det här slaget. Ja, det förvånar mig alltid när människor som ser till vinst och blir lite hemmablinda, inte förstått att OM det händer, kanske det ska finnas olika alternativa lösningar.

Det gäller olja, det gäller kärnkraft, vattenkraft.

För rent krasst, det gäller att göra så stor vinst med minsta möjliga marginal i förhållande till miljön. Det är som att prata med någon som är för kärnkraft. Det är den renaste energiformen och dagens reaktorer är helt säkra, att de kan garantera att en olycka liknande Tjernobyl aldrig skulle kunna ske.

Men OM olyckan är framme, vilken beredskap finns?

Läste om en damm som börjat spricka och vatten skulle kunna dränka ett enorm område av bebyggelse. Undrar vad företaget har för beredskapsplan på det som egentligen inte är möjligt?

BP är ett vinstdrivande företag. USA är ett vinstdrivande land. Även om Obama höjt rösten, måste dessa gå hand i hand och det finns ett ömsesidigt utnyttjande av varandra. Och så är det – staten och kapitalet – hand i hand.

Och då tar miljön stryk. Det handlar hela tiden att ligga på marginalen till vad som är möjligt.

Se på klimatkonferensen i Köpenhamn, vilket fiasko. Jag skrev då, it is all about the money. Och samma sak gäller här. Om Obama skulle kräva för höga säkerhetskrav, skulle företagen vara tvungna att höja priserna och då får vi konsumenter betala – och i slutändan, Obama själv. I det energislukande USA är han beroende av ett gott förhållande till dessa företag och till väljarna.

Retoriken utåt är en fasad för att visa handlingskraft men inåt styr pengarna.

Annonser

3 comments on “Men OM…

 1. sanasawa
  maj 30, 2010

  om du kör dina barn till dagis iställef för att cykla, om du äter mat (!), om du överhuvudtaget köper någonting producerat av industrin eller dit arbeta på något sätt har anknytning till produktion, marknadsföring och försäljning av en vara är du delansvarig i oljekatastrofen, och alla dina försök att placera skullden på någon annan, blir till ynkliga bortförklaringar.

  Vi kan inte samla mod och bygga upp beslutsamhet nog att förändra, om vi inte först ser våran roll i det hela.

  vi har nu gjort av med all den mest lättåtkomliga oljan. Återstår då den lite mer svåråtkomliga, den olja som befinner sig i politiska instabila områden (irak, iran, afghanistan) eller på svåråtkomliga platser som på havsbotten, för att vi svenskar och övriga västerlänningar ska kunna leva våra liv som vanligt.

  vi svenskar med våran livsstil är ansvariga för den förstörda miljön kring mexikanska golfen, och de 200 000 kvinnor och barn som dödats i irakkriget.

  • tioockendroppe
   maj 30, 2010

   Men självklart är alla människor aktiva i en slags kedja, hur vi än gör. Men det är som när det var Earth Hour, även om otroligt många hushåll släckte ner märktes det knappt på energiförbrukningen ( i alla fall i mätningar i Västerås ). I en kedja finns det olika starka och svaga länkar – men företagen och de människor som styr har en enorm makt t.ex. när det gäller förbrukning av energi.
   Sen är det precis som du säger, att varje människa har sitt ansvar.

 2. Michael Karnerfors
  maj 30, 2010

  För rent krasst, det gäller att göra så stor vinst med minsta möjliga marginal i förhållande till miljön. Det är som att prata med någon som är för kärnkraft. Det är den renaste energiformen och dagens reaktorer är helt säkra, att de kan garantera att en olycka liknande Tjernobyl aldrig skulle kunna ske.

  På det där uttalande kan jag säga direkt att du har aldrig pratat med någon som är för kärnkraft. Du har pratat med någon som är emot kärnkraft och utmålat en bild av oss kärnkrjaftskramare… eller så har en kärnmkraftsförespråkare talat till dig och du har valt att inte lyssna (eller helt enkelt inte fattat).

  Det vi kärnkraftskramare säger är aldrig ”en olycka kan aldrig ske”. Det vi däremot gärna tar upp till diskussion är vad>/b> för slags olyckor som kan ske, beredskapen för dem (det du efterfrågade) same konsekvenserna av dem.

  Vid det laget brukar de flesta kärnkraftsmotståndare däremot tyst ursäkta sig från diskussionen eftersom deras vokuabulär på området brukar sträcka sig till ”härdsmälta” och ”oerhörda konsekvenser”.

  Men vill du diskutera beredskap för kärnkraftsolyckor… kör i vind. Vad undrar du över?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: