Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Från fred till anarki – eller en tro på tomten

Jag läser om en doktrin som de rödgröna vill ska genomföras. USA tillbaka till USA.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/retratt-av-usa-rodgront-krav_4764037.svd

”En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser”.

Det är en tanke om världsfred, lycka, harmoni – och fullkomlig idioti. Jag är ingen fan av USA:s sätt att se på världen men att genomföra någonting liknande kan man som icke-expert inse är en katastrof. Det är som att läsa kommunistiska manifestet och tro att allt det som står där är genomförbart.

Vi har ju sett de experiment som varit under 1900-talet och hur det gick. Det känns som om det här är en svängning åt vänster, som är en kompromiss för att få makten och som man hoppas ingen skulle upptäcka.

Visst skulle USA kunna minska sitt ” engagemang ” , det är självklart men det handlar om balans. Jag kan hålla med om att engagemanget kan minska. Men om du tar bort någonting, så dyker annat upp. Människan drivs av en fruktansvärd egennytta som Hobbes beskrev redan på 1700-talet. Och det enda sättet är att ha en stark makt, en kung i hans fall, som övervakar och trycker bort egennyttan.

Tyvärr har USA utnyttjat, speciellt under efterkrigstiden, och istället använt egennyttan som en form av maktmedel mot svagare länder.  Mot det behövs en motreaktion. Men samtidigt är vi idag så mycket mer beroende av en global värld, för att skapa rättvisa. Vi lever faktiskt i ett helt nytt tidevarv, som sakta tog sin början efter andra världskriget men som accelererat under slutet av 1900-talet och början på 2000-talet.

Det finns det klassiska uttrycket världen krymper.

Och att då som de rödgröna tro på en utopisk värld utan konsekvenser i det här fallet, är som att tro på tomten. Hur man kan ha det här som en utrikespolitisk doktrin och kunna föra en vettig trovärdig dialog, är en gåta för mig.

Kanske skulle man ställa fram den där leksaken, där man slår ner en kloss och så kommer det upp en annan, för Hans Linde. Det kanske skulle vara en nog så enkel symbolik att förklara vad som händer om man vill vara så drastisk som han är i sina tankar. Det är inte att skapa fred utan anarki.

Annonser

6 comments on “Från fred till anarki – eller en tro på tomten

 1. Pingback: Lars Ohly är nöjd « Frihet är inte gratis.

 2. Erik
  maj 25, 2010

  USA är en världens enda supermakt, än så länge, och gör som de behagar känns det som. Det är väl bra att någon ändå sätter ner foten och visar att de inte kan det.

  • tioockendroppe
   maj 25, 2010

   Jag kan hålla med om USA kan behöva ha ett motstånd men det måste samtidigt vara realistiskt.

  • Johan
   maj 25, 2010

   Jag instämmer med blogg-ägaren, och ej med Erik. Det är barnsligt a la trotsåldern att stå emot något bara för att de har jobbat sig till inflytande. Knappast ett recept för ett lyckligt liv heller. Ska man trotsa föräldrar, chefer, samhälle, allt? Grattis till socialbidrag, psykiska problem och stenkastning.

   Nej, Sverige behöver öka sitt inflytande i världen via kontakter och diplomati som ökar våra möjligheter till export och säkerhet, inte med rödgrön propaganda från Kalla Kriget.

 3. Pingback: Oberoende Moderat finner en överenskommels … « essbeck

 4. Pingback: Israel vs Vänsterexperimentet. - Frihetsbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: