Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Bra eller dåligt?

Vi ser ett alltmer personrelaterat undersökande av politiker.

http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/rodgrona-tror-pa-reinfeldt_4756179.svd

Bra eller dåligt?

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/rodgrona-tror-pa-reinfeldt-1.1109943

Att som igår läsa Göran Skytte om Maria Wetterstrand eller Barometern om Mona Sahlin, blir att komma bort från sakfrågor. I många politikers fall skulle det innebära att de faktiskt inte skulle kunna vara politiker, efter den mall som Skytte sätter upp och ge sig in i frågor som de inte har utbildning i, haft yrken i osv.

Men det är ändå light mot vad som kommer att komma tror jag.

Och det är inte förvånande.

Vi lever i ett samhälle idag där ditt självförverkligande är en av de viktigaste punkterna på agendan. Läs alla böcker om hur du ska få god självkänsla, bli en god människa och lyssna till Törnblom, Pollak och andra gurus i hjälp till själv världen.

Och lever du inte upp till det, kan du samtidigt få lite dåligt samvete, en stund. Och då är det lätt att hitta fel hos andra, än rätt.

I det här jämförande facket hamnar även politiker.

De ska ju faktiskt guida oss – ja, kanske inte lika handfast som Mia Thörnblom men ändå. Politiker ska lägga ut kursen för hur landet Sverige ska gå.

Och då blir det en bedömning av deras trovärdighet.

Bra eller dåligt?

I andra länder har det här varit en del av det politiska livet mycket längre än vad vi har varit vana vid. Vi för egentligen över en anglofierad och amerikansk bild av politiker.

Richard Nixon är väl ett bra ex. där man undrar om han rakat sig inför sista debatten i valet  1960. 1970 skrev en Julian Fast en bok om det här och hur viktigt kroppsspråket är. Och där vinner Reinfeldt stort och det är mer det som gör det än hans politik.

Utstrålningen, den raka hållningen och alltid proper – det ger honom ett övertag. Han känns trygg. Och så har han förstått det här med rött ( kolla slipsen ).

Och det här är säkert ett medvetet val i kampanjarbetet. Lugnet är viktigt och han påminner alltmer om Göran Persson i sitt sätt att skapa framtoning.

Så visst, i teve och internetålder är det viktigt med den framtoning du har. Och det är någonting vi får leva med.

Bra eller dåligt?

En fråga som jag senast diskuterade igår med en man som ringde, var politikers personliga ansvar. I den mening vi skulle komma till just det, är det här bra. Om vi kan få riktiga personval fullt ut, så är det här bra. Dock tror jag partier tvekar, för då skulle politiker vara tvungna att stå för löften, vara mer aktiva mot sin valkrets, stå till svars och ibland vara lite anarkistiska mot partiet när en hjärtefråga kommer på tal.

Jag vet inte om vi är mogna för det i Sverige.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: