Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

…hot mot Skyttes världsbild

Läser Göran Skytte och hans påhopp på Maria Wetterstrand.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/wetterstrand-ar-ingen-kamprad_4752699.svd

Tidigare i veckan var det Mona Sahlin och kläder.

http://aftonbladet.se/nyheter/article7167435.ab

Ett tag var det hennes väska.

När Gudrun Schyman var med i Lets Dance ifrågasattes hennes trovärdighet.

Varför är det lättare att ge sig på person när det gäller kvinnor än män?

Det är intressant tanke och leder till de gamla maktstrukturer som finns i vårt samhälle. Och som det känns som om Göran Skytte är kvar i. På ett vis känns det som om Maria Wetterstrand är ett hot mot hans världsbild.

Det finns ett patriakaliskt  system som märks ner ändå till barnens förskola. Det var en forskningsrapport för någon vecka sedan som beskrev hur barns könsroller blir befästa från förskola och uppåt. Jag har två tjejer, fjorton och sexton år, som märker det här och slåss mot ett system ibland som har invanda mönster. Speciellt där killar får en lite glassigare väg fram.

De är vana att kunna ifrågasätta dessa mönster men motståndet kan ibland vara tyst nekande, vilket är den värsta typen. Då kan du aldrig ens föra upp det till diskussion och förändra.

Men sedan finns en reflektion om personfixeringen i dagens politik. Vi har ett valsystem som kallas personval. Det är början till ett mer personligt ansvar för politiker men det är precis som mycket i Sverige, en slags kompromiss. Det är kanske dags att göra ett rent personval, där röst mot röst räknas – och där faktiskt politiker får lite friare tyglar – och med det större ansvar mot sina väljare.

För jag tror att det här är en del av avarten på personfixering och ansikten utåt. Att det är lättare att gå person men glömma politiken och då blir allting mer smutsigt. Det är synd. En renare ton, skulle även skapa ett större förtroende för politiken. Och jag tror också att om vi verkligen skulle ha mer genuint ansvariga politiker, som inför sin valkrets får stå till ansvar och visa vilka löften de uppfyllt, skulle få en bättre politik.

Annonser

3 comments on “…hot mot Skyttes världsbild

 1. Ingrid J-H
  maj 22, 2010

  Jag kan inte förstå på vilket sätt Skyttes artikel skulle handla om att Wetterstrand är kvinna. Skyttes poäng hade nog gjorts om en manlig politisk broiler hade fått för sig att leka entreprenörs-guru.
  Ett av de största hoten mot kvinnlig jämställdhet i samhället är folk som du som ropar könsförtryck när det handlar om vanlig kritik. Ibland kan den vara obefogad men man skall inte göra könsfrågor av allt. I detta fall är kritiken befogad. Maria har nog aldrig sålt så mycket som en kokosboll i egen regi.

  • tioockendroppe
   maj 22, 2010

   Att titta på kommentarer överhuvudtaget i media och jämföra manligt och kvinnligt är ganska intressant. Jag skulle vilja se någon kritisera Fredriks val av kläder, Jan Björklunds frisyr osv. Det är inte ens på tapeten. Nu kommenterade han hennes Broilerkarriär – han kunde valt Fredrik Reinfeldt istället…
   Och det här går igen i könsrollsspelet som vi har i vår vardag. Senaste ex. var när jag var på en arbetsplats där jag gick med en kvinnlig kollega. Hon fick beröm för sin frisyr, jag fick ingen ( hmm, undrar vad det beror på ). Det handlar om hur vi hanterar könsroller. Och det här förs över i media.
   Hur det hänger ihop med Wetterstrand? Vi får väl se längre fram i debatten, om vilka skillnader som de kvinnliga partiledarna ( Maud, Mona och Maria ) och manliga och hur de kommenteras. Göran Skytte använder politisk broiler. Vad är då inte vissa andra av dessa politiker, som Fredrik tex? Det finns en hel broilerfabrik och sedan finns de genuina som faktiskt har klivit in senare i livet och har en bred livserfarenhet.

 2. helena
  maj 23, 2010

  Du har en poäng i att kvinnor ofta bedöms på andra grunder. Det är någonting som genomsyrar samhället, om än idag mer subtilt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: