Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Profit vs demokrati

Intressant debattartikel i DN, om mediakampen.

För mig handlar det om det jag skrivit om många gånger förr – en ideologi som sägs sträva efter personlig frihet men som begränsar det vi vill kalla demokrati.

http://www.dn.se/debatt/tidningarna-bryr-sig-inte-langre-om-yttrandefrihet-1.1093742

Det här är helt i Ayn Rands tankar om att det enda sättet att skapa en sann demokrati, är genom egoism eller orden jag läser som Murdoch tydligen uttalat:

Den enda pålitliga, uthålliga och bestående garantin för oberoende är vinst.

Ayn Rands filosofi, som sedan kopplats till Friedmans teorier, är att staten är ett hinder för demokrati. Allting ska styras av marknaden och vinsten för företagen är det som avgör demokratins utveckling. Staten ska inte lägga sig i överhuvudtaget. Då är vi helt plötsligt i det läge som Hobbes beskrev, att människan drivs av egennytta och det enda sättet att hindra det är en stark kung – eller i dagens termer, en diktator.

Det klart att Murdoch vill se en sådan utveckling, för den som är stark blir bara starkare och kan sedan styra innehållet i det som anses viktigt att veta. Jag tänker på någon James Bondfilm, kommer inte ihåg vilken, där en mediamogul vill ha världsherravälde.

För information är makt.

Och det är i det avseendet det här ska ses.

Irakkriget är ett bra ex. där privata aktörer läts härja fritt och medier fick munkavle i vissa avseenden, och fick inte rapportera allt. Eller valde att inte rapportera allt. Det är en propagandistisk eller patriotisk syn som vissa medieföretag väljer, istället för objektivitet.

Att ha public service har sina för och nackdelar. Enligt vissa har SVT och SR varit vänstervridet men samtidigt finns ibland kanske en annan nyhetsvärdering och större krav på det mediet. Det har mer ögonen på sig än det kommersiella.

Och där tror jag det är viktigt att värna om just principen om opartiskhet.

Yttrandefriheten diskuteras just nu ganska flitigt i och med komrevolutionen och det som händer på nätet. Det växer en kultur där yttrandefriheten på sätt och vis testas via tex. bloggar. Och vi kan undra var den gränsen går. Men yttrandefriheten kan aldrig garanteras genom profit utan enbart genom ett öppet, demokratiskt samhälle.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: