Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Egennyttans pris

Jag skrev tidigare idag om Murdoch och maktkampen och funderingar runt privat och public service. Som ex. kan man nämna att det finns sex större företag i USA som styr flödet av nyheter och de drivs av profit.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/bp-kritiseras-for-sin-ovilja-att-mata-lackan-1.1096519

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1987753/oljan-fortsatter-stromma-ut-och-kritiken-vaxer-mot-bp

http://www.dn.se/nyheter/varlden/oljespillet-vaxande-politisk-skandal-1.1097390

Och det funderar jag på lite när jag läser om två miljökatastrofer  – oljan i mexikanska golfen och utsläpp av tungmetaller i Kina.

http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/globala-it-foretag-bakom-tungmetallsforgiftning-1.1096606

För det är samma syndrom – det handlar om vinsten för de allt större företagen som vill äga världsmarknaden.

Precis som inom media.

Och det handlar om ett system som bygger väldigt mycket på en globalisering som flyter över gränser och då blir åtal svåra. Det vet företagen. Men de vet också att det är viktigt med sitt varumärke. Titta på McDonalds och den undersökning som skedde – i ett public serviceföretag.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7126821.ab

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1988086/lasarna-ater-aldrig-pa-mcdonalds-igen

Det kommer antagligen bli en hel del räfst och rättarting – för varumärket får inte ta skit.

Men det här är ett system som byggts upp sedan sjuttiotalet. Vi hade multinationella företag redan då men skillnaden är att det skett en utförsäljning av det som staten en gång kontrollerade. Allt utifrån Milton Friedmans tankar. Han har lyckats bra med lanseringen av sina idéer.

Idéer som innebär noll kontroll av staten. Han var oerhört irriterad på Reagan vid ett tillfälle, när han backade och tyckte att förändringarna blev för stora. Allt bygger på det som Thomas Hobbes säger, att människan drivs av egennyttan.

Det är sant, för vi är fortfarande det farligaste djuret på planeten. Vi drivs av drifter som påverkar våra beslut. Det visste Hobbes och varnade för det. Ayn Rand och Friedman utnyttjar det, eftersom de medvetet ställer människa mot människa.

Oljeutsläppet i Mexikanska golfen är ett tragiskt ex. på hur människan drivs av profit och egennytta. Trots varningar – är det någon som är förvånad – har bolagen hotat eller köpt tystnad från forskare, allt för att utvinna och vinna pengar. Det är ett ex. på ett system där man skjuter undan beslutet, för är olyckan framme har vinsten ändå varit större.

Cyniskt, ja.

Miljön är inte lika viktig som vinsten. Ett annat ex. är det i Kina.

Vad tusan, det finns väl andra ställen att bo på, jorden är ju stor.

Men ju fler ställen som försvinner i vår miljö, för att egoismens ideologi får härska, så minskar vi våra möjligheter att leva i en grön värld. Vi lever idag över våra resurser och miljön tar stryk – vi måste hitta en balans i ekonomi och ekologi för att skapa en värld som anpassas efter den s.k. moderna människan. Annars kommer kommande generationer betala ett högt pris för vår konsumtionslust, vårt habegär och kortsiktiga synsätt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: