Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

En hårdare kultur

Det handlar om attityder och information – en information som måste var direkt och utan stora omsvep.

Men det man missar i mångt och mycket är mötesplatsen för ungdomar upp till nitton år, skolan. Där träffas många ungdomar och det är där attitydförändringen kan påverkas. Idag finns en liten machokultur bland många killar, och en våpkultur bland flickor.

http://www.dn.se/debatt/ny-attityd-till-kondomer-ska-halvera-hiv-spridningen-1.1091100

På sätt och vis har den feministiska vågen misslyckats med sitt intåg till den yngre generationen. Och där tror jag en stor miss finns. För det handlar inte bara om sex utan om egenvärdet av sin person. Av mig själv. För i artikeln nämns attityder och det mer i förhållande till sex. Men det är faktiskt lite mer än så. Det handlar om vad du faktiskt tror om dig själv och hur de bemöter den lite hårda kultur som finns inom och utanför skolans väggar.

Jag tror absolut att det här är ett bra initiativ men då måste den finnas vid mötesplatser för ungdomar. Och inte en eller två gånger, inte en affisch eller två. Det har pratats om att utbilda lärare ännu mer i sex och samlevnad i hur många år som helst men det är oftast tomma ord. För det är ändå så att vi har olika syn på sex, vad det innebär, vilka följder det kan få och vi kan inte komma ifrån att det blir enormt subjektivt för de som lyssnar.

Därför vore det i samband med det här en rejäl satsning på de lärare och andra som faktiskt möter det här i skolan. Det finns som jag skrev tidigare en liten machokultur bland killar, en attitydförändring som skett de senaste sex sju åren. Jag tror det har att göra med en slags anonymisering på bl.a. nätet. Du spelar olika roller och kan ibland inte veta riktigt vilket ben du ska stå på.

Det tillhör att vara tonåring.

Alla har vi varit sökare. Men det finns idag en än mer nyanserad och samtidigt klicheartad bild av pojke och flicka. De som har hög självkänsla berörs inte av det här men det finns också oerhört många med låg självkänsla idag och dessa är ” offer ” för den här hårdare kulturen.

Jag såg Britta Svensson skriva om de tonårsmord som varit det senaste åren och det här är en del av den kulturen, precis som inställningen till sex och att skydda sig. Hon undrade hur barn kan döda barn. Och jag tror att en del av förklaringen handlar just om anonymiseringen som sker och det är det som vi måste arbeta för att få bort.

En människa är en människa, oavsett.

Och det är det som vi även måste diskutera när det gäller det här ämnet, för att få en förståelse. Det handlar om attityder som de skriver i artikeln men vi har alla olika attityder och värderingar när det gäller sex. Därför tror jag att det behövs lite mer än en kampanj, även om det är en bra början. Det handlar om en större helhetsbild.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on maj 10, 2010 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: