Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Det som på ett vis var science fiction igår, är idag verklighet

Internet är som vattenhålet i en torr öken vid oasen, där basaren samlats och månglarna ropar på marknaden och försöker visa att de har bästa sakerna. Och vi letar efter fynden, det som för en kort stund gör oss lyckliga.

Ja, i alla fall kan vi tro det, vi som faktiskt tillbringar några timmar på nätet varje dag och är vid oasen ( eller så söker vi den).

Men är det egentligen sant?

Läser en artikel om politikers problem med att förstå nätet – internet och de mekanismer som styr. Att företagen tror att det är kunderna mer än politikerna som faktiskt kommer forma internet och framtiden.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/svenska-politiker-forstar-inte-natfragor_4664905.svd

Ja, det tror jag med. Användarna som vill utveckla allt från marknad till sociala medier.

Men jag tror samtidigt att nätet i all sin frihet behöver lite mer tydliga regler. Vi har under våren sett ex. på övertramp – först flickan och sedan pojken som hängdes ut, sen mannen som dödade en äldre kvinna – och den stämning som piskas upp och många gånger snedvrids.

Den typen av frågor är viktiga att diskutera och rent av ha en klarare lagstiftning. För om jag skulle säga vissa av de saker som skrivs, skulle det klassas som hets mot folkgrupp eller ärekränkning. Men eftersom det är på nätet, är det ” ok ”. Det känns som om nätet sträcker lite på linan vad som är ok.

Men för mig är det inte ok.

Jag är ingen moralist, har nog aldrig varit det. Men jag hoppas jag har sunt förnuft och empati, och det är inte ok för mig att hänga ut eller kränka någon. Ironi, ja, det är bra instrument för förändring men det är också en tunn gräns mellan bra och mycket sämre ironi.

Sen har vi frågan om vem nätet är till för.

Ett enkelt svar vore att säga, alla.

En del ser internet som ett demokratiskt forum, andra som en handelsplats och ytterligare några som en mötesplats, där jag har vänner och bekanta. Det beror på vem du frågar, du får säkert många svar. Och allt är nog sant. Samtidigt är det en del av ett växande övervakningssamhälle som t.ex. piratpartiet och andra kämpar emot. För så har det varit i historien, att mötesplatser och handel är farligt, om inte staten har kontroll. Och så har vi filosoferna och till slut revolutionärerna.

Att nätet ska vara fritt, att vi ska slippa övervakning, att vi ska känna oss fria nog utan att känna oss övervakade är viktiga saker att slåss för. Men den spärren har vi på ett vis passerat redan. Frågan är, vad är nätet till för och vem garanterar ” friheten ”?

Företagen? Staten? Institutioner?

Internet är någonting, precis som all yttrande och tryckfrihet, som tar sina egna vägar. Idag ligger många företag långt mer framme än vad politiker har koll på tror jag. Det som på ett vis var science fiction igår, är idag verklighet. Och det är egentligen morgondagens verklighet vi ska titta på när vi stiftar lagar – inte dagens. Med tanke på hur lång tid en process är i politiska världen eller i lagstiftning, så är det morgondagen vi lagstiftar eller möter idag.

Tänk att upphovsrätten tog hundra år på sig innan t.ex. USA skrev på den och det är en av de saker vi diskuterar vilt på nätet.

Så jag tror basaren vid oasen är platsen där en del av de drömmar vi önskar uppfylla finns men fynden kan många gånger vara utanför basaren, i en gränd eller varför inte på ett öppet fält.

Annonser

One comment on “Det som på ett vis var science fiction igår, är idag verklighet

  1. zeij^
    maj 9, 2010

    Ang. FRA så är det ju ett faktum att företag har skrämts iväg , eftersom de inte vill bli avlyssnade. Google som har kontor här på mitt campus-område är borta. Mängder av IT-jobb likaså. Ipred visar också att man lyssnar på mediaindustrin vilket visar på att det råder stor okunskap bland politiker om nätet. Flera hundra tusen svenskar blev brottslingar. De flesta vet nog inte ens om det, de följer bara normerna i samhället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: