Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Vindflöjel är inte stilla

Kul för borgarna med undersökning men jag håller med statsvetaren Olof Ruin, det finns redan en slags trötthet i alla dessa mätningar av alla institut. Det blir till en djungel.

http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/tveksamt-att-dra-slutsater-enligt-statsvetare_4676305.svd

Och jag har skrivit det förut, att mätningar är som en flöjel men ni som sett vindflöjlar vet att de inte heller är statiskt stilla. De är i ständig rörelse och vinden kan även vända på några timmar eller dag.

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/det-kan-vara-en-opinionssvangning-1.1089451

http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/valet-ar-inte-avgjort_4676153.svd

Men jag förstår att man känner en optimism och det ska man göra – det handlar mycket om psykologi. Människor gör egna val men de följer också vindriktning – det är sanningens innehåll i budskapet som du tror på, oavsett vilken sanning du än väljer.

Samtidigt pågår valet i Storbritannien.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/osakert-in-i-det-sista-i-brittiska-valet_4672965.svd

http://www.dn.se/nyheter/varlden/britterna-har-borjat-rosta-1.1089242

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1978371/cameron-kan-hjalpa-reinfeldt-till-valseger

Några intressant iakttagelser är väl just motståndet till Euro, som består. Och i dessa Greklandsdagar får väl vissa vatten på sin kvarn. Eurons vara eller inte vara kommer vara en fråga så länge den finns. Rättvisan i den, om den balanserar upp de svagare ekonomierna och hur ett samarbete egentligen ska se ut.

För vi kan prata om det monetära men det finns skiljelinjer även i det kulturella, synen på ekonomi och vad vi gör med pengar som enskild medborgare. Vi lever i ett konsumtionssamhälle, det är vår bas för en ekonomisk utveckling. Jag tänker inte gå igenom det ekonomiska kretsloppet.

Men idag är många varor egentligen tjänster och det här har förändrats över en ganska kort period – femtio år. Det gör också att andra marknader skapas och de som kapar åt sig av den växande servicemarknaden, kommunikation och behovet av tjänster blir de stora vinnarna i den nya ekonomin. Visst, det produceras massor med varor men i och med skillnader i både transportsätt ( med mindre behov av människor ) och produktion ( som är mer och mer automatisk ), ökar ett annat behov.

Och det är där som länder som är innovativa, nyskapande och inte går i gamla hjulspår kommer att få ett försprång.

Det är där den nya ekonomin växer fram.

Och där kommer även vissa länder att få problem, bl.a. de som inte har ett modernt utbildningssystem. Sverige kan inte slå sig för bröstet, vi är inte bäst i klassen längre. Men utbildning som inriktar sig mot den växande servicesektorn, IT och behovsanpassad marknad med snabbare förändringar än förr kommer att vara vinnare. Vi behöver i svensk skola ta tillvara den kreativitet som vi har men samtidigt måste vi bli mer inriktade på den kommunikationsverklighet barnen lever i – de är mer experter än vuxna som är i skolan.

De som inte gör det här hamnar i bakvatten eller om vi ska säga, de måste se vart vindflöjeln växlar för riktning och vara snabb att parera vilken riktning vinden tar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: