Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

…utan egoism, ingen sann demokrati…

Läser en intressant artikel om USA;s tid under Bush men jag tycker beskrivningen kanske skulle gå ännu längre bakåt. Visserligen kom Bill Clinton i mellan men under en period av Reagan och två gånger Bush har USA styrt in i Egoismens ideologi och ekonomi. Att titta i backspegeln och se hur de medverkat till en annan värld under en väldigt lång period.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/kenya-vantar-pa-obama-1.1089214

http://www.dn.se/nyheter/varlden/arvet-efter-bush-ett-dranerat-usa-1.1089196

http://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-och-latinamerika-gamla-storebrorsfasoner-spokar-an-1.1088211

De har haft Milton Friedmans idéer som grund och filosofen/författaren Ayn Rands tankar som stöd på vägen. Och kanske bibeln, om man nu ska lyssna till Bush.

Det som jag tycker är intressant är att det finns de som inte förstår vidden av ett sånt här synsätt och ivrigt hejar på. Titta på krigsmakten, som har skapat privatarméer, där Blackwater är det största ex. I Irak var det under en period mängder med privata soldater, som dessutom gavs åtalsimmunitet enligt order 17.

Man kan undra vad Obama kan göra åt det här?

För det är inte så enkelt att en galjonsfigur är borta och därmed faller ett system. I bakgrunden finns oerhört värdekonservativa tankesmedjor, som dagligen arbetar för att behålla det här systemet.

Jag är imponerad av Obama som fick igenom hälsoreformen men jag undrade vad det samtidigt kostade honom. För det är ju så, att vinna någonting som är synligt, kostar ibland det osynliga. Jag undrar bara vad.

Jag tror inte att den beskrivning som göra i artikeln Arvet efter Bush – ett dränerat USA är någonting som Bush, Rumsfeldt och andra som jobbat för den politiken håller med om. Det har faktiskt varit deras mål att skapa en slags segregation, där den starkaste överlever.

För utan egoism, ingen sann demokrati.

Det är inte jag som tycker så, det är tankar bakom den filosofi som styrt deras handlande. Det är ett synsätt som tar oss bort från humanism och spetsar Hobbes tankar – att människan gör allt för egennytta. Och sedan ställer man människa mot människa.

Hur påverkar det här oss?

Det har påverkat oss under årtionden. Utförsäljning av statliga bolag, sämre sjukförsäkringar, mer privata aktörer är några ex. Och det här har ingenting med att göra vilken regering vi har. En del har varit bra, annat mindre bra. Psykvården är väl ett slående ex. som vi ofta diskuterar när det händer saker.

Men det här handlar om att följa strömmen som svept över oss, oavsett vem som suttit vid makten. Röd eller blå spelar inte så stor roll, det är någonting större än så.

Sen kan vi undra, måste vi följa strömmen?

Internationell ekonomi är ingenting som ett litet land som Sverige kan styra över, även om vår självbild ibland gör oss större än vi är.

Däremot kan vi ha en motreaktion, där människor som har det sämre ställt inte ska behöva hamna på gatan. Det handlar om ett humanistiskt förhållningssätt. Vi måste stå emot en ideologi som säger att egoism är bra och som tycker att katastrofer är av godo, för ekonomin och demokratin. Istället måste vi se till de likheter vi har, inte skillnader. Jag vet att det blir lätt klyschigt när man skriver så, för världen är inte så enkel – fördomar stoppar många gånger de goda möten som är möjliga och pengar styr handlandet ( och handel ), men någonstans måste man även så frön av tankar,  och sedan måste vi vattna för att få plantan att växa. För varje planta – invid – räknas.

Annonser

One comment on “…utan egoism, ingen sann demokrati…

  1. Pingback: Blackwater Watch » Blog Archive » …utan egoism, ingen sann demokrati… « Tioockendroppe's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: