Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Lyxfällan a la Grekland

En kris drabbar alltid de svagaste eller fattigaste. Vi ser en desperation i Aten. Människor som demonstrerar och några som har dött. Att inte arbeta preventivt och låta saker ha sin gång, är ibland ett grymt uppvaknande.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/flera-doda-i-bankbrand-i-aten_4670723.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/plotsligt-borjade-folk-att-springa_4671351.svd

http://www.dn.se/nyheter/varlden/brittiskt-stalbad-oavsett-valvinnare-1.1088608

Och det är det som händer.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1977184/valdsamma-demonstrationer-i-aten-tre-doda

Grekland är knappast ensamt, det finns fler europeiska länder som har svag ekonomi. Läs om det stålbad som den brittiska ekonomin måste gå igenom för att komma ut på andra sidan.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-vill-partierna-fa-ordning-pa-den-brittiska-ekonomin-1.1088614

Nu är jag inte nationalekonom, utan utgår från det lilla jag läst i nationalekonomi och det jag sedan läst på egen hand. Men det är egentligen ganska enkel matematik, att skuld leder till betalningssvårigheter. Se programmet skuldfällan. Och om man till det fuskar – svartjobb, lurar systemet och inte tar ett gemensamt ek. ansvar – är det inte otroligt att man står där.

Man kan alltid skylla på andra, det är lätt.

Men i ett system där pengar under bordet, mutor och fusk är ” lagligt ”, vinner vissa mer än andra. De som klarar sig är de som alltid gör det. Vi kan säkert se den här krisen som en global ekonomisk kris, lite som ett influensavirus. Den som har sämst immunförsvar får svårast att överleva.

Någon skulle kalla det, det naturliga urvalet.

Lite cyniskt, för det handlar om människor. Men det kan även vara som i det förra inlägget, att patienten behöver hjälp.

” Hjälpa till ” har för mig två sidor av myntet. Hjälpa till handlar om att ställa krav på en upprensning och hårdare tag mot mutor och liknande. Det handlar om en stor svårighet i det. Det handlar om att arbeta mot ett synsätt som är ok, som är accepterat. Det är ett tufft uppdrag och där är den enda medicin du kan ge, det som sker.

Det andra handlar om bankhjälp. Lån som garanterar fortsatt drift av företaget Grekland. En slags respirator för en patient som behöver syre. Det kanske fungerar.

Och det handlar om stabilitet inom Europas gränser. Vis av erfarenhet, där de flesta konflikter kommer ur ekonomi, är det viktigt att ekonomin inte ruckas – för det kan bli som dominobrickor för svagare länder – som till slut påverkar oss.

Idag är inte ekonomi en isolerad företeelse.

http://www.dn.se/ekonomi/greklands-kris-sanker-varldens-borser-1.1088500

Det var det inte heller 1929, vid börskraschen. Därför är stabil ekonomi en viktig del av ett samarbete – oavsett hur mycket kritik jag kan ge för det som sker inom ramen för EU.

Att skapa dramascenarior är ingen hjälpt av.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/atenborsen-dok-efter-dodsbesked_4668067.svd

Det är bara konstatera att Grekland behöver hjälp men samtidigt styrning. De har helt enkelt levt över sina tillgångar, precis som människor som vi möter i lyxfällan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: