Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

…går hand i hand

Hur länge håller tyst diplomati?

http://www.dn.se/debatt/stryp-eus-bistand-tills-isaaks-dodslager-stangts-1.1086593

Och varför tyst diplomati när det gäller ett litet land som Eritrea? För mig känns det ibland som om det finns någonting mer bakom kulisserna. Dawit Isaak har suttit fängslad en lång tid nu och i Sverige finns en kampanj för att få honom fri. Gott nog.

Sedan har vi politiker som engagerar sig i hans öde, vilket också är gott nog. Det handlar om att stå emot en diktatur som skapar sina egna lagar, regler och normer.

Men, ord har ibland ingen makt. Det skapar opinion men om du inte bryr dig om ditt ansikte spelar det liten roll. Det är enbart pengar och makt som betyder någonting för dessa människor. Och därför är det viktigt att företag och länder trycker på.

Och det är där jag tror vi kan hitta en lösning.

Häng ut de företag som faktiskt idkar handel, gruvdrift och annat med Eritrea. De vill inte att deras ansikten ska synas. Tala om vilka som sitter i styrelser, vilka politiker som har kontakt med bl.a. Lundin mining och Oil och förstå varför det här handlar mer än om en enskild människa. Tänk om några grävande journalister skulle börja leta i alla dessa trådar, vad skulle de inte hitta då?

Jag skulle gissa på att det är politisk dynamit.

Dawit Isaak blir enbart en symbol för ett cyniskt spel, där det som vanligt handlar om pengar.

För om vi visar upp hur spelet egentligen går till, från styrelserum till diktatur – det är först då vi kan påverka. Allt handlar om anseende och pengar. För vilken politiker vill ha smuts på sina händer och vilket företag vill ha sitt anseende i smuts? Och skulle inte företagen då för att rädda situationen faktiskt trycka på? Jag tror det. Pengar har mer makt än demokrati hos diktaturer. Vilka svenska direktörer och medarbetare vill hänga på löpsedlar i samma andemening som vi sätter ut namn på medlemmar i Bandidos och liknande sällskap?

Jag tror att det är där som vi måste inse att lite som låttexten säger – Staten och kapitalet, går hand i hand – oavsett vad vi än inbillar oss. Även upp i svenska led, kanske in bland svenska styrelsemedlemmar och politiker.

Vi slåss för en människa som trodde på demokrati men det är demokratin som i sin rädsla och sammankoppling med företagen, långsamt svälter honom till döds.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: