Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Tio ock en droppe – annat än mänskligt liv

Har precis sett Avatar, på dvd. Upplevelsen var en annan nu när jag såg den så här, än på bio. Men den hade kvar sin suggestion. Och framförallt sitt lite enkla tydliga budskap. Den här gången fastnade vissa repliker mer – bekämpa terrorism med terrorism ( säger människan om Navi, vars planet de invaderat ).

Och så läser jag Hawking, om att vi borde vara försiktiga med tron på en kontakt med andra varelser – annat liv än mänskligt.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/hawking-se-upp-for-utomjordingar-1.1083564

Jag läser även artikel på Newsmill.

http://www.newsmill.se/artikel/2010/04/27/professor-andra-civilisationer-kanner-redan-till-var-existens

Och funderar.

Vi människor har en övertro på oss själva många gånger. Hur ” civiliserade ” vi är, vilken ” modern ” människa vi är, hur långt vi kommit med ” tekniska framsteg ”.

Vad inbillar vi oss egentligen, ibland?

När jag ser Avatar, och ser kopplingen till naturfolken som funnits i jordens historia, funderar jag om de inte kommit längre i sin mentala utveckling än den ” moderna ” människan. Det är lätt att vi glömmer det. Det finns ett yttryck, att det enkla är det svåra.

Så är det med relationer, och att vara människa.

Det enkla är egentligen den sanna vägen.

Men vi glömmer, för vi tror att det måste finnas någonting mer. Vi söker hela tiden vidare när vi funnit en slags ro och där är det svåra med människans sinne. Vi vill hela tiden erövra en tro på någonting nytt och de som inte är med oss, är emot oss ( Bush ).

Människan ( speciellt en del maktmänniskor ) har hela tiden en hunger, som konsumerar själar. De ser inte individer, de använder individer för att uppfylla sina syften. Och det räcker med ett fåtal maktmänniskor av den sorten, för att styra miljoner.

Vi borde lära av historien, när vi tittar ut och ser stjärnor. Vi är ett primitivt släkte. Universum är äldre och större än vi kan föreställa oss. Och det finns både civilisationer som inte utvecklats som vi men framförallt tror jag att det någonstans finns civilisationer som kommit längre än vi. Jag hoppas de kommit förbi vår låga medvetandenivå och faktiskt insett sammanhanget vi lever i – för det är först då egentligen kan kalla oss civiliserade.

Läs gärna berättelsen Tio ock en droppe, som jag har på min hemsida www.robertklavus.se . En fantasyberättelse om tre delar, som utspelar sig i Tillvaron.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on april 27, 2010 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: