Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Inte ideologiska eller ismiga

Vi lever inte i ett lika uppdelat samhälle idag som för fyrtio femtio år sedan – eller man kan säga att samhället är segregerat på ett annat vis idag. Men vi har en inte en typisk arbetarklass och vi har inte en klart uttalad överklass som är lika synlig som den var kanske för femtio år sedan ( de gömmer sig i hemliga rum på Stureplan med fotoförbud ). Och därför när frågan ställs om du kan byta block inför valet, är det egentligen ganska självklart.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/blockbytarna-vager-tyngst_4605257.svd

Gränserna var du ligger politiskt är flytande idag och inte heller lika ideologiska eller ismiga. Partier försöker samtliga söka sig in mot mitten, för det är där de flesta väljare befinner sig.

Till och med vänstern har gömt ordet klassamhälle – det dyker inte upp lika ofta längre.

Se på den här undersökningen, där M anses mer som ett mittenparti än ute på ” höger ”.

När jag pratar med människor så tänker inte de politik, de tänker intressen.

I alla fall i den värld jag lever i, så är det det du brinner för, det som är och blir viktigt.

De tänker inte partier, de tänker frågor de har intresse för.

Och det är där tror jag många partier missar. Du är inte lika ideologiskt trogen ett parti idag – för om ett parti svänger i en fråga jag bryr mig om kan jag vända mig till det parti som driver min hjärtefråga.

Därför tror jag många blir lite trötta på skattedebatter som många gånger leder in i ism och ideologi. Självklart försöker partier vara konkreta och säga så här mycket får du i plånboken eller göra förenkling att mer skatt ger välfärd, minskad skatt mer i plånbok och valfrihet. Men då faller du direkt i fällan av att ideologisera.

Och det är därför jag tror t.ex. miljöpartiet ökar. Det är någonting konkret och handfast och de driver en sakfråga som många människor tycker är viktig.

Det var därför FP förra valet fick uppmärksamhet runt skolan, det var konkret det Jan Björklund sade och det fastnar.

Och det är det som gör att många kan hoppa mellan blockgränser.

Människor ser inte till ideologiska skillnader, de ser till sakfrågor. Det är som Schlingman säger om M, ett parti för alla och då måste du driva sakfrågor som ALLA fastnar för, inom olika sektorer. Men du ska inte ideologisera, du ska driva frågor som människor bryr sig om, om du vill vinna väljare.

Annonser

2 comments on “Inte ideologiska eller ismiga

 1. Frej
  april 24, 2010

  På tal om klassamhället kan man nog säga att det precis som kapitalismen (vilket är det som skapat klassamhället) har globaliserats, många av de mäktigaste inom överklassen lever inte i Sverige som de kanske i större utsträckning gjorde förut och de mest förtryckta inom arbetarklassen lever inte heller i Sverige, de som gör tunga och slitsamma industrijobb till exempel. I Sverige har vi en större del av den globala andelen akademiker och medelklass än i många andra länder, som knappt har någon stor medelklass alls att tala om.

  Det finns ju knappt några ideologier i svensk politik längre, allt är bara en stor populistisk sörja. Parlamentarismen håller på att urholkas, och det förtjänar den.

  • tioockendroppe
   april 24, 2010

   Där kan jag hålla med dig i vissa delar och därför blir det ideologiska slagfältet ganska krystat – vilket politiker insett ( mona sahlin undantaget ibland som faller i en slags klasskampsnostalgi som fanns när hon växte upp till viss del men som smetats ut ).
   Därför tror jag att de som kan satsa på ett antal sakfrågor som de brinner för och sedan driver dessa har större möjlighet att nå ut. Miljöpartiet är ett sånt ex. Alla vill äga miljöfrågan men den faller naturligt under ett sånt parti – i alla fall ett tag till.
   Sedan finns det en fara med det här och det är att om en fråga blir brännhet – då kan det leda till att enfrågepartier växer sig snabbt och större – och glömmer att det finns en helhet i allt det vi gör – spektrat blir inte lysande utan mer svart eller vitt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: