Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Hoppas det är sant

Nu har jag lyssnat till och läst om vulkanutbrottet på Island och jag undrade när tidningarna skulle börja närma sig katastrofscenarios – och igår började det.

Flygbolag i konkurs, fabriker i konkurs som gör reservdelar, tillbaka till sextiotalet när det gäller mat. Flygbolag gör testflygningar och säger att det inte är någon fara – men eftersom de vill tjäna pengar, det klart det inte är någon fara eller skada på planen.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/plan-klarade-flygtest-i-askmolnet_4575149.svd

Det här är självklart sanningar men när man slår upp det och vinklar för sälja och skapa oro, börjar jag le. För jag tror att människor av idag inser att man måste se ganska nyktert på det här.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/rakna-med-flygstopp-over-helgen-1.1078840

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1956179/da-kommer-nasta-askvag-over-sverige

Vi är i all vår teknologiska ” moderna ” människa liten mot naturens krafter.

Det här är ett vulkanutbrott som ändock sett till historien inte är stort, det har funnits mycket större utbrott. Naturen har sätt att säga ifrån. Det har senaste halvåret känns det som om  det varit enormt mycket jordbävningar och naturkatastrofer, i alla fall större sådana. Rent statistiskt tror jag inte det varit fler dock men det har drabbat områden med stor befolkning och då blir det katastrofer – Haiti, Chile, Kina.

Tänk om alla dessa klimatskeptiker kunde förstå hur beroende vi är av naturen, istället för att säga att vi inte förbrukar vår egen planet, förstör närmiljöer och i längden förändrar klimat. Det är lika osynligt just nu som askmolnet som ligger några tusen meter upp men likväl finns det i förlängningen där.

Jag var på inspelning av Bubblan i fredags ( sänds ikväll på SVT ) och självklart hade de askmolnet som en rubrik. Inte för att avslöja hur det gick men Jonas Leksells kommentar när han hörde det var:

– Hoppas det är sant.

Han tycker människan förstör för mycket av  sin egen natur, människan som grupp.

För det fanns någonting overkligt för samtliga tre som satt i panelen och det lockade till mycket skratt – men vi som satt i publiken visste ju. För det låter antagligen overkligt för någon som stängts av från verkligheten i några dagar.

Lika overkligt som för klimatskeptiker att vi faktiskt sakta men säker nöter ner vår egen miljö.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: