Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

…alla andras frihet utvidgar min egen frihet till det oändliga

Vem bestämmer vad frihet är?

Och vad är frihet?

För ibland kan man undra om frihet faktiskt är en rättighet eller om det blir en skyldighet. Det kan vara som en slags definition – frihet till eller frihet från.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Frihet

Och är det staten som är utgångspunkten i diskussionen eller individen – var och en.

För när jag läser dessa artiklar om friheten på nätet, undrar jag ofta över agendan. Oftast är det statens utgångspunkt, företagen men i sammanhanget känns det som om de som diskuterar glömmer individen eller var och ens rätt.

För mig har Internet blivit en slags frihetssymbol, lite som en 68-rörelse. Det finns en slags symbolik över mycket och man framhäver rätten till egna val. Du ska själv avgöra vad du vill titta på, vad som ska finnas, vad du ska kunna skriva eller säga. Det finns en upprorisk anda, pirater på nätet som slåss mot konservativa och så har vi fundamentalister – hackare – som kan göra attacker för saken skull.

Och pratar man omkring med människor, både de som insatta och de som bara ser internet som någonting som är – kan du få otroligt många svar. Från utopiska till de värsta farhågor som kan tänkas.

Och där någonstans står vi idag.

Internet – nätet – är en ny företeelse i människans livsrymd och vi vet inte hur vi ska hantera den ” frihet ” som det gett oss. Vi kan i realtid möta människor från hela världen. Internet börjar bli en integrerad del av vår livsstil.

Och Carl Bildt, piratpartiet och andra aktörer vill försöka behålla friheten på nätet – men utgångspunkten är att friheten betyder nog olika saker och dessutom ser agendan olika ut – beroende på vem de för sin talan för.

http://www.svd.se/naringsliv/it/bildt-har-mote-om-internets-framtid_4564335.svd

Men jag inser allt mer att vi behöver en större struktur för det som händer. Att se och läsa alla dessa kränkningar som sker i spåren av olika händelser är ett ex. där lagstiftning är viktigt och där man inte ska kunna gömma sig bakom att servrar ligger i andra länder. Där ska inhemsk lagstiftning kunna gälla.

Men det finns mycket i det här med upphovsrätt, sekretess ( om staten har rätt att läsa din mejl ), äganderätt m.m. som är viktigt att få klarhet i.

Och samtidigt måste vi se till att alla de möjligheter internet ger, finns kvar och utvecklas. Att ta tillvara den frihet som Internet ger, är en fråga om etisk utveckling för människan, tror jag.
För det är som Bakunin skriver:

…alla andras frihet utvidgar min egen frihet till det oändliga.

One comment on “…alla andras frihet utvidgar min egen frihet till det oändliga

  1. Alfons
    april 14, 2010

    Carl Bildt vill avskaffa friheten på internet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: