Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Vem är krigsförbrytare?

Jag såg att troligtvis George Bush visste mer än vad han säger om fångarna på Guantanamo. Vilket knappast är en överraskning. Inte heller att det troligtvis suttit ett visst antal helt oskyldiga fängslade under ett antal år.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/bush-kande-till-fangars-oskuld_4547583.svd

Vem är krigsförbrytare?

Jag funderar även på Dawit Isaak.

Han har suttit i fängelse, för att han försökt yttra sitt ord. Sin yttrandefrihet. Vi har kampanjer för honom men Carl Bildt använder den tysta diplomatin, som det heter.

Det är bra att tidningar och media engagerar sig, för annars skulle Dawit Isaak inte varit någon.

Vem är krigsförbrytare?

Jag funderar på alla dessa soldater som slagits i bl.a. Irak. Dessa som har åtalsimmunitet i USA – men i resten av världen då? Vi har den här veckan sett bilder av det som verkar vara en massaker, av amerikanska soldater. Var det innan eller efter lagen om åtalsimmunitet?

Vem är krigsförbrytare?

Vi hittar en man i Sverige, som tillfångatas och ska ställas inför rätta för krigsförbrytelser under kriget i f.d. Jugoslavien. Han har troligtvis varit delaktig i massaker/etnisk rensning och nu hinner rättvisan ifatt honom.

Vem är krigsförbrytare?

Jag ställer den frågan, för var ligger likhet inför lagen? I kriget mot terrorismen, bakom statens och militärens sköldar och speciella lagar, får vinnare komma undan. Det är för mig helt absurt att män som Bush och Rumsfeldt, kan fortsätta sitt liv som vanligt – och fullkomligt medvetna om att de faktiskt förstört människors liv. Och då menar jag oskyldiga människor liv.

Hade vi haft en liknande jakt efter dessa män, som efter Hitlers män – vad hade vi då kunnat gräva fram? För i sin vedergällning har de mångfalt begått brott mot mänskligheten – men de kommer aldrig straffas. För de är vinnarna.

Vinnaren skriver alltid historien.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: