Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

I ett och samma andetag

Vi ser en förhoppning om en säkrare värld – vapen som kan tillintergöra vår värld på bara några minuter ska skrotas och vi minskar arsenalen av kärnvapen.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/nedrustningsavtalet-en-framgang-for-ryssland-1.1074330

http://www.dn.se/nyheter/varlden/langt-till-en-varld-utan-karnvapen-1.1074230

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/viktigt-steg-mot-karnvapenfri-varld_4535839.svd

Det är egentligen rätt sjukt att vi människor behöver vapen som förgör oss själva – när vi skulle kunna skapa en mycket bättre värld med alla resurser som står till vår förfogande.

Ibland kan jag fundera på varför människan behöver alla dessa vapen.

Svaret är inte enkelt. Och samtidigt kan man se det i korta ord.

Makt, girighet och egoism.

Makt är någonting som kan vara bra och dåligt, beroende på hur du använder den. Vi hamnar ofta i maktsituationer i vår vardag – inom familj, vänskap, jobbet. Vi vill påverka, om det så är teveprogrammet vi ska titta på eller vad jag faktiskt vill ägna min arbetstid åt. Och vi har svårt att vara överens över så enkla saker.

Vi argumenterar, är tysta, gör som vi vill – allt handlar där också om makt, över min vardag. Och förhoppningsvis gör vi bra val med den makt vi kommer till. Även vår girighet och egoism kommer in här, där vi brukar säga att lagom är bäst.

Egoism är ett ord med negativ klang men egentligen, om du inte är lagom egoist, kommer du bli överkörd av din omgivning. Du måste faktiskt vilja någonting för dig själv i många lägen och det blir ju faktiskt till egennytta för dig och det är måttet på din egen egoism. Så egoism är inte alltid ett ord med negativ klang.

Det är när det övergår till få mer än nödvändigt, som egoism blir en fara.

Och därför har vi kärnvapen.

För att vissa ville ha mer än nödvändigt. Att i skuggan av andra världskriget, blev egoism och maktbegär stort hos vissa och kärnvapen blev ett slags kontroll av det. Men eftersom vi har haft några stora maktblock, växte även deras hunger ganska snabbt och de lade under sig länder – allierade. En maktkamp om världsherravälde.

Vi lever i den skuggan idag. Kalla krigets.

Och därför är det bra att kärnvapnen minskar. Samtidigt ser jag idag faran i att skapa kärnvapen är mycket lättare för små länder. Tekniken finns tillgänglig. Jag läste att på ett vis är ett kärnvapenkrig närmare, fast på ett annat vis. Och terrorister kommer att ha tekniken tillgänglig.

Men det som ständigt förvånar mig – och samtidigt inte, eftersom vi har svårt att komma överens om fjärrkontrollen eller vem som tar ut sopor – är människans drift till egen förgörelse. Vi skapar avancerade metoder för att döda oss själva och hoppas på fred i världen, i ett och samma andetag.

Jag vet inte om det här är ett stort steg för mänskligheten, för att citera ett känt uttryck men det är i alla fall ett förhoppningsfullt steg för människan.


Annonser

One comment on “I ett och samma andetag

  1. soli01
    april 8, 2010

    Vi bör, som jag ser det, alltid ha något som kan skydda vårt land om det skulle krisa till. Att vi då kan få bort kärnvapnen måste vara ett måste och det vill de flesta. Att vi samtidigt ”skapar metoder för att döda oss själva” blir ju en baksida som vi får acceptera!.:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: