Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Döden på några sekunder

Kriget i Irak. En räd som dödar ett antal civila och lite cyniska soldater som kommenterar. Bilder som visar döden på några sekunder, bilder som visar krigets brutalitet.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/video-av-massaker-publicerad-pa-natet-1.1072665

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/video-visar-hur-civila-dodades_4525379.svd

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1941889/video-pastas-visa-usa-soldater-som-skjuter-ner-irakier

Den här gången på film.

Många andra tillfällen där inte kameran är med.

Kriget i Irak hade en stor skillnad mot andra krig har jag förstått och det är alla privata soldater som befann sig där. Det skapade ett tillstånd av jakt, mer än nödvändigt.

Det var på ett vis krig på entreprenad.

Efter att ha läst Chockdoktrinen av Naomi Klein, där hon beskriver USA:s hållning de senaste åren vad gäller krig och katastrofer, så har kriget blivit en marknad – precis som allt annat. Det finns företag som Blackwater ( som nu bytt namn efter diverse skandaler ) och andra, som hyr ut personal till krig och katastrofer.

Krig is business. Big Business.

Det var som någon jag läste, som skrev om hur USA skulle frälsa Irak med McDonalds och marknadsekonomi. Det gick inte så bra.

Och i det här fanns det unga män och kvinnor som ville ge sig ut i äventyret.

Det finns en förenklad patriotism i det som skedde.

Visst, det är bra att Saddam föll, vissa har fått det bättre ( som kurderna ) och människor har fått någon typ av frihet. Men det är stora kulturkrockar och på ett vis tror jag att amerikanare i gemen inte riktigt förstår det.

Och företagen runt det här ser business.

Och då hamnar oskyldiga i skottlinjen. Så har det varit i alla krig. Som den här filmen visar. Som det var när soldater från Blackwater sköt ner folk i en massaker.

Jag skrev om det här i ett tidigare inlägg:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/rattegangsfel-friar-blackwatervakter-1.1021251

Dessa män var anställda av säkerhetsföretaget Blackwater, numer Xe Services.

Det här är bara en liten del av den apparat som arbetar runt USA:s tankar om rätten att invadera och försöka göra om ett annat land.

2007 fanns det nästan 200 000 privata soldater i Irak som slogs.

Tanken var att med Chock sätta allt motstånd ur spel och jämna motstånd med marken – allt för att sedan förändra den kultur som ibland kallas civilisationens vagga. Istället för kultur som funnits i femtusen år ska de ha McDonalds, plattteve och dataspel. Det här hade provats med sämre till dåliga resultat i flera länder där t.ex. CIA hjälpt till med statskupper från sjuttiotalet och framåt. Att man såg åt Irak berodde bla på att landet har ett centralt läge i mellanöstern och den tredje största oljereserven i världen. Till det yttre var det Saddams massförstörelsevapen man letade efter ( och inte hittade ).

Plundringen av nationalmuseum i Bagdad är ett ex. på hur Rumsfeldt och andra i tysthet accepterade den anarki som uppstod – allt för att skapa chock. Om du berövar folket sitt ursprung, då berövar du identitet och själ och då kan man bygga in en ny själ – ja, så tänkte och tänker USA.

Blackwater var och är ett av många privata säkerhetsföretag som under några år även hade åtalsimmunitet för alla de övergrepp de gjorde. Den lagen kallades Order 17 och innebar att privata styrkor inte kunde åtalas enligt de inhemska lagarna utan bara efter amerikanska. Dessutom fick privata företag total åtalsimmunitet för sina handlingar 2004. Men det upphävdes av irakierna 2007.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/irak-upphaver-atalsimmunitet-1.573603

Det här var en del av den strategi som USA hade för att chocka Irak och göra landet till en port in i Mellanöstern. Och därför är det inte ett dugg överraskande att dessa soldater på grund av teknikaliteter frias.

Och när jag läser kommentarer från USA:s håll är det samma hållning till det här. Det är trots allt vinnaren som skriver historien. Vad vi än tycker om det. Självklart måste det här utredas mer och journalistiken har en viktig roll.

Annonser

4 comments on “Döden på några sekunder

  1. KM
    april 6, 2010

    Uppenbart krigsbrott! Krigsbrottet i fråga begås av de personer som strider i civila kläder. Befinner man sig bland dessa under pågående eldstrid är man självmordsbenägen alt. kriminellt dum.

  2. Pingback: Blackwater Watch » Blog Archive » Döden på några sekunder « Tioockendroppe's Blog

  3. Pingback: Vem ska man ta livet av? – Sig själv? « Aktiv Demokrati's blogg

  4. Pingback: Vem ska man ta livet av? – Sig själv? | Direkta Reflektioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: