Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Gör riktiga personval

Jag läser med ett litet leende dessa olika undersökningar om popularitet, där partiledare ” granskas ” av olika företag och deras väljarundersökningar. Ena dagen upp, andra dagen ner – i opinionssiffror och popularitet.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fortroendet-minskar-for-partiledarna_4521021.svd

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/okat-fortroende-for-regeringen-1.1072457

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6893931.ab

I en del fall är det uppenbart när det är köpt av vissa mediabolag och rubriksättningen blir därefter. Men på ett vis tror jag att man i mediakretsar fokuserar lite för mycket på person och inte politik. Visst, vi har ett personval numer men det har inte slagit igenom.

Och kommer inte kunna göra det förrän partiets ideologi luckras upp och du kan ha en större bredd inom varje parti. Det är därför vi gärna nu vill sätta ihop blocken – lite amerikanskt det med och ställa dessa mot varandra. Inom blocken finns variationer men de är ändå inte tillräckligt starka för att skapa en ny Obama, Kennedy eller Palin.

Där är blockpolitiken alldeles för stark än.

Vi ligger lite efter USA och där egoismens ideologi härskat sen femtiotalet. Men för de svenska politiker som inte upptäckt det än, har pendeln börjat röra sig åt andra hållet. Men vi går åt det som fanns för tio år sedan i USA, i vår tro att det är rätt.

Dock, jag tror på personval.

Det är någonting som gör varje politiker ansvarig och måste stå för sina åsikter – och sedan fullfölja sitt mandat. Om du inte kan visa att du faktiskt står för de ideal du valdes för, då förlorar du förtroende.

Idag är det lätt att dölja sig bakom partiet och att jag inte kan rösta eller driva frågor som jag tror på. Jag tycker det är underbart att vissa politiker faktiskt vågar välja en egen väg, även om vissa länder ( t.ex. som i Turkiets fall ) tar hem sin ambassadör och utrikesministern mullrar. Det handlar om sin egen etik och tro.

Men att läsa dessa undersökningar om partiledares popularitet i Sverige, visar egentligen enbart en åsikt om person och inte politik. För som det varit nu, kopplas inte dessa siffror ihop med partiets siffror – med ett undantag, miljöpartiet, som jag ser det.

Men om tio, femton år kanske vi kan se en koppling, om personvalet blir verklighet fullt ut och att dessa som folkvalts har en chans att påverka i sina hjärtefrågor.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: