Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Gamla fiender/nya allierade

Det intressanta schackspelet mellan USA och Kina fortsätter. Nu är det Iran som är bonden som kan offras ( av Kina då ), eller kanske är det en Zon på brädet som får en annan betydelse.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-sanktioner-mot-iran-rycker-narmare-1.1071922

Det handlar om jämvikt och balans.

När tungviktarna spelar spelet är slutändan remi det bästa alternativet, för bägge. De vinner bägge två, istället för att den andre i nästa parti vill ha gruvlig revansch. Vad finns i potten?

Många saker, självklart. Handlar ytterst om ekonomi och makt. All about the money, som ger makten. USA har insett att Kina inte längre kommer vara en underdog, som enbart ser på. Den ideologi som strävat inåt, strävar nu utåt och det är självklart. Att göda över en miljard människor – och då pratar vi inte enbart mat – är ett massivt företag. Och för att klara det, måste omsättningen öka.

Både legalt och illegalt.

Det stora problemet för Kina är information och ” lagom ” demokrati eller diktatur. För självklart är det så att massorna, även om Kina av hävd haft starkt ledarskap, även kommer att vilja ha bestämmanderätt. Åtminstone över sitt eget liv. Kanske det inte bryr sig så mycket om staten men när man möter väst och ser överflöd, vill man ha en del av det.

Människan drivs av girighet och egoism i många stycken. Det är ingenting nytt för oss. Och om man kan få så att man är nöjd, då kan landet leva i större välmående. Det skapar god ekonomi – och även där – inte enbart ekonomiskt. Och det är vad det här handlar om. Inte om en bättre värld.

Och där kommer Iran in, i spelet mellan de som är större. Lojaliteten är inte större än vinsten du kan göra i mötet med den riktiga motståndaren. Även om Kina inte fullt ut röstar för sanktioner, finns rösten som i tystnaden mullrat.

&          &         &         &        &

Har avverkat den första delen av serien The Wire. Du som inte sett den, se den. Den spelar på människans lägsta och finaste instinkter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: