Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Kometer, raketer och stjärnor i cyberspace

Fildelning eller inte?

http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/ingen-fallande-dom-efter-ett-ar-med-ipred-1.1070465

Som jag skrivit någon gång har jag faktiskt inte fildelat någon gång men jag kan förstå frestelsen, eftersom det är som att ha en stor bunke med godis och det är bara sträcka ut handen.

Nu har ju IPRED-lagen kommit till, och enligt statistik har fildelning minskat eller bromsats. Säkert har lagen en hel del med det att göra och till det föräldrar som manar sina barn att låta bli, för att inte själva åka dit.

Men det måste ändå komma till alternativ, vilket är på väg in på marknaden. Som sajter som Voddler. Det är inte det ultimata men det tar ett tag för marknaden att hitta lösningar.

Jag läste dock att de som gjort den största vinsten på fildelning är artisterna själva. Visst, det krävs mer än ett kontrakt och en skön kudde att jäsa på idag, men istället öppnas helt nya marknader. Såg om en helt okänd kille som haft fyra miljoner på ett enda klipp på You Tube, helt fantastiskt. Där är det marknaden som styr och inte en tyckare på ett bolag.

Och jag tror vi kommer se mer av just det här independentstuket inom de närmaste åren. Kometer, raketer och stjärnor i cyberspace som tar sig in via det här mediet – och det i alla branscher. Även min, skrivandet. Det öppnar marknader och fångar läsare, tittare och lyssnare som du inte skulle nått annars.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on mars 31, 2010 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: