Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Komrevolutionen – forum som skyddar vår integritet

Att Google omdirigerar trafiken och på så vis tar bort censur från internet, är en del av det lilla ” krig ” som pågår över internet.

http://www.dn.se/ekonomi/google-stoppar-kina-censur-1.1065721

Det handlar om makt, som mycket annat.

Komrevolutionen, är precis som andra omvälvningar genom historien, en kamp mellan företag och stat om tillgång eller åtstramning av information.

Vi har under det här halvåret sett ganska många ex.

Jag menar, Kina vill censurera vad medborgare vill få tillgång till.

USA vill ha tillgång till européers vanor och EU diskuterar datalagring.

Vi lever i ett informationssamhälle som just nu lider brist på lagar – eller rättare sagt, vad får staten göra i förhållande till den enskilda?

Ibland glömmer vi hur demokrati växt fram, utifrån enskildas idéer, som sedan format staters innehåll. Ibland känns det som makthavare ser staten som en egen kropp – en individ – som är mer viktig än du och jag.  Det här är återkommande när det gäller just komrevolutionen. Och jag tror inte man kan lösa det här dilemmat förrän man på allvar börjar diskutera vars och ens rätt.

Precis som konventioner inom FN stadgar för vars och ens rätt.

Idag ser vi stora multikoncerner som lobbar för insyn i statens angelägenheter. I förhandlingar med Europa låter USA företagen ha insyn men inte medborgare – d.v.s. företagens rätt är viktigare en vars och ens.

Och det är en del av egoismens ideologi. Förhoppningsvis fick den ett djupt sår i och med att Obama fick igenom sjukvårdsreformen.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/obamas-forsta-stora-framgang-1.1065105

Det svider just nu hos alla de tankesmedjor som under trettio fyrtio år lyckats komma till makten genom sin ekonomiska/filosofiska politik att egoismen är den enda vägen till ett demokratiskt samhälle. Det är ett sätt att söndra och härska, men på ett väldigt subtilt sätt.

Det här är även en del av det tankesätt som är runt internet.

Och därför är vars och ens rätt viktigare än företagens och statens. Det är inte förrän vi får en riktig diskussion och forum, där mänskliga rättigheter även skyddas på internet som vi även får ett forum som skyddar vår integritet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: