Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Ett mänskligt ansikte

Ska ett modernt land ha ett mänskligt ansikte?

Jag tänker på hälsoreformen som Obama vill ha igenom. Det var någon som skrev att världens största demokrati – ja USA sägs ju vara det – borde ta hand om sin medborgare bättre.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1924127/odesdagen-for-barack-obama

http://www.dn.se/nyheter/varlden/snabbanalys-obamas-vardreform-maste-ga-igenom-1.1064446

Men det finns ju motkrafter som har en annan åsikt. Dessa har regerat USA bra längre, även under Clintons tid. Han hade inte möjligheten att få med sig Senaten, som Obama och fick slåss mot alla dessa tankesmedjor, som ser världen på ett annat vis än oss trygghetsnarkomaner i Sverige.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/barack-obama-infor-sanningens-ogonblick_4452081.svd

Dessa som jag kallar Egoismens Ideologi och har sin utgångspunkt i Ayn Rands filosofi och Milton Friedmans ekonomiska teorier. Vi har väl fått en lightvariant av det i Sverige – uförsäljning av statliga företag som skedde på åttiotalet, konkurrens i skola och vård – för att nämna några aspekter på detta.

Vi har ännu inte kommit till katastrofekonomin, som vill ha negativa händelser för att stimulera ekonomin och som av politiker ses som bra händelser.

Och det här är en del av det Obama fightas med. Tankesmedjor hänger ut honom som kommunist, någon som säljer sitt eget land – för de vet vikten av propaganda och det finns en ultrakristen höger som lyssnar till det här, och företag som ser förluster i att staten får mer att göra. Det går emot allt det som Friedman ville och Chicagoskolan predikar.

Jag hoppas att det här skulle kunna vara en vändning mot Egoismens Ideologi, som vuxit fram sedan femtiotalet med McCarthy-eran och som haft sin höjdpunkt under bägge Bush. Det behövs en motkraft där humanism betyder mer än profit, och där katastrofer enbart ses som ett sätt att tjäna pengar hos vissa. Obama beskrivs ibland som feg har jag läst men han har ändå hållit fast vid vissa principer under första tiden, som en ledstjärna. Så jag hoppas för honom men framförallt för alla dessa som inte har råd med sjukvård, att han lyckas.

Annonser

2 comments on “Ett mänskligt ansikte

 1. Lars
  mars 20, 2010

  ”Men det finns ju motkrafter som har en annan åsikt.”
  Visst är det så, men de som eventuellt kommer att stoppa Obamas hälsoreform är demokraternas egna kongressmän, de som representerar den kristna vänstern, the Blue Dogs.

  • tioockendroppe
   mars 20, 2010

   Vad jag förstår har de tagit sig in normalt ännu mer konservativa kretsar och på så vis minskat republikanernas roll i representanthuset. Men till skillnad från tex Sverige finns det starka tankesmedjor och lobbyister, som nästan aldrig nämns i rapportering runt dessa frågor. Kanske blir det för komplext att förklara och därför gör man förenklingar av verkligheten i media.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: