Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Komrevolutionen – att erövra och återerövra tillgängligheten

Finns demokratin och jämlikheten på nätet?

Tveksamt, till viss del, ja. Men fullt ut, nej.

Internet är en spegling av samhället i stort. Det finns alltid grupper som tar för sig och de som hamnar i ett vakuum. Så är det på nätet också. Precis som det beskrivs i artikeln av Danny Aerts, Anne-Marie Fransson och Ove Ivarsen finns det idag ett utanförskap även på nätet, precis som i samhället.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/natet-inte-oppet-for-alla_4430951.svd

Det är en del av ett modernt samhälle. Och att prata om Internet, är att prata om samhället i sin helhet. Hur bygger vi bort stoppklossar – ekonomiskt, socialt och humant – för människor som lever i en den alternativa verkligheten som är en skugga av samhällets utveckling ( och egoism )?

Det är inte så enkelt att prata om internet, när det är ett större problem och när vissa styrande ser det som någonting bra att vi har klyftor i ett samhälle.

För det är du och jag som diskuterar här som roffar åt oss utrymme.

På ett vis tror jag de där 1,7 miljonerna som inte finns här skiter i just det här – men de skulle vilja ha ett humant liv.

Och då är inte Internet den första prioritet dessa tänker på.

Och samtidigt är det precis som artikelförfattarna beskriver, vi närmar oss snart en digitaliserad värld som, om du inte hänger med, skapar ett större avstånd.

Det handlar om att erövra och återerövra tillgängligheten.

Och det handlar också om att kvalité i livet inte är digital.

För att vara beroende av de sociala medier, är att vara beroende av digital socialporr. Ett delvis artificiellt socialt umgänge där du tillfredsställer vissa behov men i längden är det lika tråkigt som att äta McDonalds 365 dagar om året, ensam. För vissa blir det huvudsaken men för flertalet någonting man tar till när man inte orkar och känner att du faktiskt klarar det bäst själv.

Men för att bli en människa fullt ut, måste du bekräftas av en annan människa.

Öga mot öga, samtal till samtal där du upplever närheten.

Men faran i den digitaliserade världen är egentligen inte socialporren, det är de digitaliserade rutiner som flyttas ut i cyberspace.

Det är alla kontakter som du och jag måste ta via mejl, hemsidor, banker, försäkringsbolag, digitaliserade opersonliga röster i telefonsvarare – det är där den stora faran ligger. För du får inte längre den där personliga hjälpen av någon som kan känna empati för en situation som den digitaliserade rösten inte kan hjälpa dig med. Du blir inte en människa, du blir…ja, vad blir du?

Och det är där demokratin och jämlikheten kan ta stryk. För vi har alla dessa som inte ser de fantastiska möjligheterna utan enbart känner motstånd och då ökar klyftan i samhället ännu mer. De orkar/kan inte ta kontakt.

Det skapar utanförskap.

Komrevolutionen behöver ett gemensamt grepp runt det här och där kan jag hålla med artikelförfattarna. Det som kan skrämma mig är den omedvetenhet som finns hos styrande. Men de lever i den här världen, inte utanför den.

De bejakar istället för förnekar.

För att skapa en utveckling måste det ske på många nivåer, fler än de som beskrivs i artikeln.

Allt hänger nämligen ihop med tillgång och tillgänglighet – pris ( ! ) och medveten strategi, som hela tiden omprövas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: