Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Befolkningsexplosionen – se bort från landgränser

Läser en intressant artikel om befolkningstillväxt och en mängd kommentarer och bloggar till det. Och inser att matematik inte är lätt och ännu svårare kan det vara att förstå innehåll i en artikel.

Siffror och statistik kan vi alltid laborera med oavsett sammanhang.

http://www.dn.se/debatt/med-dagens-fodelsetal-ar-vi-snart-134000-miljarder-1.1060811

Här är jag mer intresserad av innehållet i artikel.

Vi ser en befolkningsökning, det tror jag alla inser. I viss mening kan vi kalla det en befolkningsexplosion om man tittar över tid på femtio till hundra år. För det innebär att människor som kommer till den här jorden vill ha mat men även bekvämligheter. Det innebär att vi måste ta resurser – råvaror – från vår egen planet. Vissa av dessa råvaror är lättare att odla eller återställa än andra.

Jag såg en bloggare som skrev att det här är den största enskilda frågan för männskligheten. Jag säger tillsammans med klimat och komrevolutionen är det de största utmaningar vi står inför. Vi ser idag ett resursslöseri som är enormt idag och det påverkar våra möjligheter att ta tillvara det som finns på jorden. Det här hänger helt klart ihop med befolkningsexplosionen. Om vi kan utnyttja resurser – mat, energi, innovatior – på ett smartare och mer effektivt sätt, kan vi slippa de motsättningar som uppstår och kommer att uppstå.

Det finns väl några påståenden som jag faktiskt tycker är intressanta i artikel.

Den första är att äldre människor är en resurs. I Sverige har vi under många år haft en ganska skarp gräns vid pension men den börjar luckras upp. Det skapas valmöjligheter. Det finns de som vill gå tidigare för att kunna göra saker – resor, ägna sig åt hobby, förverkliga drömmar – de inte kunnat göra tidigare. Sedan finns det de som faktiskt ser att de kan bidra några år till i yrkeslivet.

Valmöjligheten är viktig och att ålder inte enbart är en siffra – det är din egen person och de möjligheter som finns hos dig. Det innebär också att du kan känna hur du bidrar på ett bra sätt.

Det andra är att I-länder bör tänka sig för i sin jakt på befolkningsökning – d.v.s. ekonomisk utveckling. Det är oftast äldre målgrupper som är de köpstarka och för en hållbar utveckling bör marknaden anpassa sig till det.

Men det som skrämmer mig lite är vissa kommentarer om hur vi ska minska befolkningstillväxten. Det här är ett globalt problem. Jag har tidigare nämnt att vi oftast ser till världen i landgränser. Ett sätt är att i vissa frågor se bort från landgränser – befolkningstillväxten är en sådan fråga. Tillsammans med den påverkan som sker med global uppvärmning skapar det här folkomflyttningar d.v.s. konflikter och det måste finnas ett globalt ansvar.

Jag vet att det att det tas globala grepp, kampanjer, information. Det är en väg. Sedan måste man stimulera ekonomin genom att få människor att få fördelar av ett lägre födelsetal. Människan ser oftast till sig själv och inte längre än tre generationer.

Det innebär att det vi upplever här och nu är viktigast och stimulans för att föda färre barn som ger fördelar för dig själv och din familj kan påverka utvecklingen.

Annonser

One comment on “Befolkningsexplosionen – se bort från landgränser

  1. Jenny
    oktober 31, 2010

    Befolkningstillväxt är ett problem som måste diskuteras nationellt och internationellt och speciellt hur vi ska få resurser att räcka till.
    Speciellt tycker jag att det resursslöseri som vi har idag måste diskuteras, speciellt i västvärlden. Idag är det en överkonsumtion t.ex. på elektronik – slit och släng.
    Det är ett växande sopberg. Vad gör vi åt det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: