Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

” De har aldrig bett om ursäkt…”

Man kan undra över debatten som sker efter omröstningen om folkmordet på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker  i Turkiet – hur länge får ett land förneka/glömma sin del av historien?

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/riksdagen-erkande-folkmord_4411321.svd

http://www.dn.se/nyheter/sverige/ambassadoren-kallad-till-turkiska-ud-1.1060021

http://www.dn.se/nyheter/sverige/turkiets-reaktion-overdriven-1.1060095

Och är det viktigt för eftervärlden?

Jag har funderat ett tag på frågan och då kommer en fråga till – vem avgör när historien ska vara tyst eller ta tag en fråga?

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/analys-riksdagens-beslut-att-erkanna-folkmord_4413489.svd

Jag har funderat på alla dessa mördarregimer som funnits bara de senaste århundradena – kommunismen i Sovjetunionen, Pol Pot-regimen, Nord-Korea – men även det ansvar som t.ex. USA har haft i sina underrättelsekrig och där de hjälpt till vid statskupper. Vem ställer världens största demokrati inför faktum och rätta?

Vem är det som ställer alla dessa inför de facto och när ska man erkänna sin del?

Det märks på bloggkommentarer att en del är mer sakliga och grundade med fakta till de mer bitska, onyanserade och rent hatiska. Och det är väl så det är när det gäller all typ av frågor som liknar den här.

Men det är ändå ovedersägligt att det har skett och sker folkmord/etniska utrensningar. Rwanda, forna Jugoslavien ligger ännu närmre. Det ofattbara kan ses i nutid och i närheten av vår egen dörr.

För att komma tillbaka till frågorna i början. Jag tror att det är viktigt för den egna befolkningen och styret att stå för sina handlingar. Så länge man förnekar – eller inte vill diskutera – blir det ett lidande i historien. Och därmed växer hat och oförstånd. Du kan aldrig läka ett sår som är öppet och strör du salt i det, känner du den där smärtan mer.

För det är för eftervärlden viktigt att se till att man försonas för de brott som begåtts.  Det här är ett litet steg, en påminnelse. Det finns många ex. inom historien där oförätter inte glömts och till slut ska de hämnas.

Jag kände en person för många år sedan, som inte försonats med brotten mot sin släkt. Det hat som jag såg och mötte var svart. Helt oförsonligt. Och det är faktiskt en sak som den personen sade då, som jag alltid har haft med mig:

” De har aldrig bett om ursäkt för sina övergrepp de gjort mot min familj, min släkt, mot min mamma och pappa och syskon. Så varför ska jag inte hata dem för det de gjort? Vad ger det dig för rätt att ifrågasätta mitt hat? ”

Det var orden som kom upp när jag läst om det här.

Hatet var otroligt svart.

Och där kommer vi till kärnan i det det handlar om. För utan ett erkännande, utan att faktiskt ta på sig sitt ansvar – kan det inte komma till försoning. Att Sveriges riksdag tar ställning, är samma sak som andra parlament gjort innan. Turkiet blir då som den lilla pojken eller flickan som blir trängd och ska försvara sig med alla medel även om de vet att det är fel.

Men det kan ibland vara ett av de sätt du kan få någon att ta till sig, att flera säger att du faktiskt har gjort fel. Det är ingenting som ger omedelbar effekt men till slut så måste man inse och ta sitt ansvar.

Annonser

One comment on “” De har aldrig bett om ursäkt…”

 1. B-O Gavne, Västerås
  mars 12, 2010

  -FOLKMORD! …är inte sånt också när man benämner kommun för STAD!
  T.ex. att man benämner Stockholms och Västerås kommuner för Stockholms respektive Västerås stad! Alltså i förhållandet att ju våra kommuner innefattar, både stadsboende människor och landsbygdsboende. Och med att man ju inte kan benämna landsbygd för stad. –Och med att benämna kommunen för stad, utesluter man ju de invånarna som bor på landsbygden.
  .
  Ni vet som vi svenska folk har kommit överens om, lagtecknat, att våra lokala politiska samhällen av invånarna, alltså våra kommuner Sverige runt, benämns just KOMMUN. Att vi med denna s.k. kommunreformen 1969, vill ytterligare hävda demokratin, att alla människor är lika värda.
  Och visst finns också städerna, med deras gator, höga hus och dålig luft, där kommunen är samhällsgemenskapen av invånarna i kommunområdet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: