Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Klimatfrågan är att lösgöra sig från murarna

Klimatet tillsammans med globaliseringsfrågan och komrevolutionen är de största utmaningar som människan står inför de närmaste femtio åren. Klimatskeptiker försöker sätta käppar i hjulet och då är det synd att klimatforskare ger dem ved på brasan.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/oberoende-grupp-utreder-fns-klimatpanel-1.1059177

http://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-skarper-klimatmalet-1.1059235

Och när man lyssnade på Al Gore i helgen, insåg man hur mycket tid, kraft och pengar som företagens lobbyister lägger ner på att påverka politiker att inte ta klimatfrågan på allvar.

Jag undrar hur deras världsbild ser ut. Det klart att en befolkningsexplosion, där vi är sju miljarder människor snart, kräver energi i olika former. Och kan man inte ta den renaste, tar man den billigaste. Det handlar om pengar. Du vill tjäna pengar på det du producerar och då är den billigaste energin den bästa.

På kort sikt.

För det klart många av företagen är medvetna. Men det är som jag skrivit flera gånger förut. Det är är all about the money. För de som investerar, för företagen. Jag tycker det är bra att man granskar och ser vilka fel som begåtts, det värsta som finns är stängda dörrar. Sedan tar man tillvara på erfarenheterna.

Det är också skönt att se att EU debatterar ännu högre mål. Det är viktigt, om möjligheterna finns. Miljön är en global fråga och skit ser inga artificiella landgränser. Därför är det viktigt att alla är med i diskussionen. Det är en del av den andra stora frågan, globaliseringen. Den är ofrånkomlig. Jag vet att dessa som är kulturmotståndare och ser ett hot i folkomflyttningar. Men tänk tanken att för etthundrafemtio år sedan tog det kanske dagar att ta sig från Norrland till mellansverige, idag tar lika lång tid att åka till Thailand.

Globaliseringen är ett faktum. Vi måste inse att vi lever i en krympande värld och där det inte är långt från att vi inom ett antal år är tio miljarder invånare. Tänk vad det påverkar miljön, tänk på hur det påverkar vår syn på mänskligheten.

Därför är landgränser som vi en gång tänkte dem, kanske ett minne blott. Det är en kvarleva från de koloniala tänket som tog sin början på tusentalet och som har satt upp murar. Vi måste lösgöra oss från de murarna och se till helhet istället för att binda ris åt vår egen rygg och se till kortsiktiga, lokala lösningar.

I miljöfrågan är det avgörande.

Annonser

One comment on “Klimatfrågan är att lösgöra sig från murarna

  1. kajakrille
    mars 12, 2010

    I dag är det fredag! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: