Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Ideologin är död

Ser en undersökning om väljarsympatier inför valet, där socialdemokraterna förlorar fästet om röster.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/s-fortsatter-tappa-i-storstaderna_4391273.svd

Vilket inte är konstigt.

Vilken samhällsutveckling har vi haft de senaste trettio åren?

För i den mening att sossarna är ett ” arbetarparti ”, är det helt fel. Ja, nu försöker de profilera sig som det. Men om de snart inte ändrar inriktning och lever kvar i det förgångna kommer vi inte ha ett vänsterhögerkrig.

Ideologin är död.

Ja, den ideologin där man pratar om en arbetarklass och för en klassisk klasskamp är död. Det är lite patetiskt att höra när duellerna är och man faktiskt argument som har dött. Det är som att höra lärare som refererar till hur skolan är idag och tänker trettio år tillbaka i tiden.

Klasskampen är död, i alla fall i den gamla tidens tänk.

Idag handlar det om vilket samhälle vi vill leva i. Det är på ett vis en ideologisk kamp men den har fler nyanser. Du kan inte idag måla upp hotbilder och ställa grupper mot varandra. Inte som Palme och Bohman kunde, inte som Tage Erlander och Gunnar Helén ( ja kommer ni ihåg honom ).

Det var en annan samhällslevnad, där vi fortfarande hade en bit bondesamhälle tillsammans med en rejäl arbetarklass. Tänk ASEA i Västerås. Idag är de som arbetar inom ABB mer tekniker, ingenjörer och många gånger högskoleutbildade. Bilden har förändrats.

Och så är det i städerna.

Då kan man bli lite trött på argument som jag hörde när jag var tonåring och som kommer tillbaka idag. Dags att förnya eller så kommer marginalerna att krympa. Dags att se det samhälle vi lever i idag – teknologiskt, kommunikativt, IT och där vi säljer mer tjänster och där varor produceras utifrån teknik som växt sig stark och där människan inte finns på golvet som en träl.

Lösgör er från schablonbilder, alla politiker från vänster till höger och inse vilken verklighet vi faktiskt lever idag. Låt oss slippa höra argument som ska försöka skapa en klasskamp – det handlar om nyanser och nya idéer för ett modernt samhälle idag – och som kommer vara lika omodernt om trettio eller femtio år. Men lev i nutid, inte dåtid.

Annonser

2 comments on “Ideologin är död

  1. Per H
    mars 7, 2010

    Bra inlägg!
    Sverige och världen ser helt annorlunda ut idag än för 20-40 år sen.
    Tyvärr har inte många politiker fattat detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: